Hirdetés

Sikeres évük volt a földikutya-kutatóknak: a korábban kihaltnak vélt délvidéki földikutyát újra megtaláltak Kelebián, és Mezőtúron is találtak egy új földikutya-állományt.

Igazán sikeres évet tudhatnak maguk mögött a földikutyák megmentésért küzdő kutatók. Tavasszal Kelebia közelében találtak egy addig ismeretlen földikutya-állományt, melyről a genetikai vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy egy hazánkban korábban ismeretlen fajhoz, a délvidéki földikutyához (Nannospalax /leucodon/ montanosyrmiensis) tartozik. Ennek a korábban csak Szerbiából ismert és már kihaltnak vélt fajnak jelenleg a kelebiai az egyetlen ismert, bizonyítottan létező állománya.

A nyár elején újabb érdekes események történtek! Váratlanul értesítették a kutatókat, hogy Mezőtúron a KITE ZRt. telephelyén egy élő földikutyát találtak. A számos ismeretterjesztő cikknek és riportnak köszönhetően a megtalálók felismerték az állatot, és azonnal értesítették a megfelelő szerveket. A kutatók kiérkezésekor pedig teljes bizonyosságot nyert, hogy valóban földikutyáról van szó. A pontos faji besoroláshoz szükséges genetikai vizsgálatok még jelenleg is folynak.

A megtalálási helyszínre érkezve rögtön nyilvánvalóvá vált a szakemberek számára, hogy a telephely nem lehet a megtalált földikutya élőhelye, ugyanis egy aszfaltozott parkolóban, két parkoló autó között leltek rá a példányra az ott dolgozók. Az élőhelyek keresése során Mezőtúr összes belterületi gyepét ellenőrizték a kutatók és a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei, a földikutyák túrásait keresve. A Mezőtúrhoz tartozó külterületi részeken a földikutyák számára potenciálisan alkalmas helyeket szántók foglalják el, így az állomány kizárólag a belterületen találhatja meg életfeltételeit. A nyár során (minthogy a földikutyák nem voltak aktívak, s a jelenlétüket jelző túrások hiányoztak) nem sikerült azonosítani a helyet, ahonnan a példány származhatott. Ősszel azonban, mikor a földikutyák aktív (táplálékszerző) periódusa megkezdődött, Mezőtúr belterületének két részén is sikerült megtalálni a nyugati földikutya állományait.

Nyugati földikutya

Nyugati földikutya. Fotó: Monoki Ákos

 

Az egyik a város északnyugati része (a Nagycsapat-kert utca környéke), ahol egy beépítetlen telken és a mezőtúri sporttelep északi részén találtak a kutatók töredék állományt. A két folt valamint a KITE ZRt. telephelye között valószínűleg kertekben is előfordul az állat, miként ezt egy esetben – ahol lehetőségük volt ellenőrizni – tapasztalták a szakemberek.
A másik hely a város nyugati részén található nagyobb méretű, beépítetlen telek (a Földvári út környéke).

Az élőhelyek azonosítása után a példány visszaengedése – a megtalálási helyhez legközelebbi élőhelyen (a Nagycsapat-kert utca közelében fekvő beépítetlen telken) – a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereinek közreműködésével október végén megtörtént.
A visszaengedéshez a földikutya számára egy mesterséges járatrendszer (labirintus) készült. Ezt a talajba ásták le, és ebbe engedték be az állatot. A labirintus fából készült, két kamrából és járatokból állt. Az egyik kamrába táplálék került, míg a másikba száraz, puha széna és faforgács. Egy járat a felszínről vezetett a kamrákhoz, egy másik pedig a kamrákat megkerülve nyitottan végződött a talajban.
Minderre azért volt szükség, hogy az állat minél előbb a számára biztonságos közegbe, a talajba kerüljön, és ne a felszínen induljon el megfelelő helyet keresni, ahol beáshatja magát. A felszíni vándorlása során ugyanis nagyon könnyen valamilyen ragadozó prédájává válhat! A labirintusban ideiglenes otthonra lelhet, jó időre elegendő élelemmel és száraz meleg fészekkel ellátva. Mindezt pedig később a nyitott járaton keresztül valódi járatrendszerré bővítheti. Ha azonban mégsem nyeri el a tetszését a labirintus úgy a nyitott járaton keresztül – immáron a felszín alatt – tovább áshat, és valahol máshol új otthont készíthet magának.

Földikutya-túrás

Az egyik új élőhely, földikutya-túrással

 

A felszínen megtalált példány felhívta a figyelmet a földikutyának erre a korábban ismeretlen előfordulására. Azonban ezek a most azonosított élőhelyek rendkívül veszélyeztetettek, s fennmaradásuk korántsem biztosított. A legfőbb veszélyforrás, hogy mindkét nagyobb, mindeddig beépítetlen élőhely beépítésére és gazdasági hasznosítására már kész tervek vannak! Amennyiben ezek a beruházások megvalósulnak, úgy a földikutya el fog tűnni Mezőtúrról. Mindez végzetes lenne a teljes hazai földikutya állomány számára! Különös tekintettel arra, hogy a magyarországi földikutyákat a kihalás veszélye közvetlenül fenyegeti, hiszen a hazai egyedszámuk összesen sem éri el az 1000 példányt. Ezért az érintett hatóságoknak a beruházókkal együttműködve olyan megoldást kell találniuk, ami biztosítja a földikutya fennmaradását Mezőtúron!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás