A rovat kizárólagos támogatója

Bécsben is tombol a nyár, ezért immár 900 ivókútból vehetnek vizet városszerte a járókelők. Ráadásul a kutakból a legjobb minőségű víz folyik, amelyből az elmúlt pár napban rekordmennyiséget fogyasztottak a tikkadt bécsiek.

Bár tegnap volt az osztrák ivóvíz napja, a bécsiek vízfogyasztása a városban tomboló hőhullám miatt már napokkal ezelőtt túllépte a 2015-ös rekordot, a napi 500.000 m³-t. Az osztrák főváros ivóvizének minősége legendás, ugyanis valódi alpesi forrásvíz folyik a csapból. „Nincs még egy olyan milliós város, mint Bécs, ahol a legjobb minőségű víz egyenesen a hegyekből érkezik. Az ivókutak pedig bárhol, bármikor és ingyenesen biztosítják minden járókelőnek a hozzáférést a tiszta ivóvízhez.“, mondta el Ulli Sima környezetvédelemért felelős városi tanácsnok. Hogy a bécsiek még sokáig élvezhessék a kiváló minőségű csapvizet, a város évi 50 millió eurót költ a vízvezeték hálózat karbantartására, és további mintegy 15 millió eurót a forrásvidékek védelmére. A városban található állandó ivókutak mellett kánikulában az „Igyál vizet!“ (Trink Wasser!) program keretében mobil kutakat is felállítanak.

A 900 ingyenes bécsi ivókút egyikeA 900 ingyenes bécsi ivókút egyike

A már messziről is jól látható, három méter magas fémoszlopokat a város legforgalmasabb pontjain álló vízcsapokhoz csatlakoztatják. A mobilkutakat először a 2008-as Labdarúgó Világbajnokság nézőterén vetették be, ám a vb után hamar elterjedtek a városban is. Idén nyáron már összesen 900 ivókút várja a szomjas járókelőket – a hozzá legközelebb eső vízvételi lehetőséget pedig mindenki egy kattintással megkeresheti a város honlapján található térképen.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek