A rovat kizárólagos támogatója

Franciaország 2025-re 50 százalékra tervezi csökkenteni az atomenergia arányát a lakossági energiafogyasztásban, és várhatóan bezárja a legrégebbi atomerőművét – közölte Nicolas Hulot, az új francia kormány környezetvédelmi minisztere.

2025-re [a jelenlegi, 75 százalék körüli szintről] 50 százalékra csökken az atomenergia aránya. – mondta a korábbi harcos környezetvédő a France 2 közszolgálati televízióban. Hulot megerősítette, hogy konzultációk után bezárják a fessenheimi atomerőművet. Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban.
A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Hat évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande, a most májusban megválasztott Emmanuel Macron elődje azóta többször is ígéretet tett arra, hogy Franciaország végleg bezárja a létesítményt, ám ez eddig nem történt meg- írta a portfolio.hu.

El akarták sumákolni az egyik legnagyobb európai nukleáris balesetet

El akarták sumákolni az egyik legnagyobb európai nukleáris balesetet

Mind a francia nukleáris ügynökség (ASN), mind az erőművet üzemeltető energiaipari óriáscég, az EDF elhallgatta a 2014. április 9-ei incidens valódi súlyát. Az említett napon a létesítményben működő két reaktor közül az egyiket azért kellett leállítani, mert több helyről is víz szivárgott belőle.

A hatóságok megpróbálták bagatellizálni a fessenheimi atombalesetet.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás