A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Július 1, péntektől tilosak az egyszer használatos műanyagzacskók Franciaországban, írja a Local francia kiadására hivatkozva az index.

Ahogy korábban az index is írta, a környezetvédők tíz éve tartó lobbizása után a tavaly nyáron megszavazott törvénynek eredetileg január elsején kellett volna életbe lépnie, ám az erről szóló rendelet csak a tavasz során jelent meg a hivatalos közlönyben. A gyakorlatban viszont már az év eleje óta nem használatosak a műanyagzacskók a francia boltokban. Az intézkedés minden kereskedelmi szektorra vonatkozik, az élelmiszeripartól, a pékektől és hentesektől kezdve a kisebb boltokon és szupermarketeken át a benzinkutakig, a gyógyszertárakig és a piacokig.

A jövőben csak organikus, házilag komposztálható zacskókat használnak majd az országban.

 

A franciáknál a döntés bevezetéséig mintegy 17 milliárd műanyagzacskót használtak fel évente. Egy átlagos zacskó vagy szatyor gyártása egyébként mindössze egy másodpercet vesz igénybe, ezeket aztán nagyjából húsz percig használjuk, és akár 400 évbe is telhet, amíg lebomlanak a természetben.

Dániában és Finnországban egy fő egy év alatt átlagosan csupán négy műanyagzacskót használ el, míg Franciaországban ennek a hússzorosát, vagyis nyolcvanat. De a lengyelek még ennél is többet, az északiak zacskómennyiségének százszorosát, vagyis az egy főre eső évi zacskószám náluk négyszáz.

Az eldobott műanyagzacskók jelentős része egyébként idővel a vízben köt ki, statisztikák szerint a tengeri hulladék megközelítőleg 75 százaléka zacskó vagy szatyor. Ez nemcsak azért veszélyes, mert a madarak és halak beléjük gabalyodhatnak, hanem mert gyakran le is nyelik őket. A tengeri teknősöknek például mintegy 86 százaléka nyeli le a zacskókat, mert medúzának hiszi őket.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás