A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Igen a vízre, nem a aranyra, tartsátok meg magatoknak a cianidot és távozzatok, ha arany kell, a bankok széfjében keressétek – e jelszavakat skandáltak a görög parlament előtt demonstrálók. Athénban egy kanadai cég aranybánya-beruházása ellen tiltakoztak.

A tüntetők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a terv megvalósítása helyrehozhatatlanul megkárosítaná az érintett Halkidikí-félsziget környezetét. A tegnapi menetben néhány fiatal koporsóra helyezett tölgy- és bükkfatörzseket vitt, mások vegyvédelmi kezes-lábast viseltek.

A görög ellenzék vezető ereje, a baloldali radikális Sziriza párt által támogatott állampolgári bizottságok azóta küzdenek a bányaprojekt ellen, amióta az athéni kormány 2011-ben fúrási engedélyt adott a kanadai Eldorado Gold Corporation (EGC) cég Gold leányvállalatának. Ugyanez az EGC készül aranybányát nyitni az erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen, ahol – a verespataki elképzelésekhez hasonlóan – nagy mennyiségű cián felhasználásával mosnák ki az aranyat az ércből.

A 90-es években egy másik kanadai cég, a TVX egyszer már megpróbált a Halkidikí-félszigeten egy ilyen bányavállalatot beindítani, 2003-ban azonban meghátrált. A térség központjának, Thesszalonikinek a polgármestere és a helyi hatóságok támogatják a tervet, amely reményeik szerint több száz munkahelyet teremtene, a lakosság azonban megosztott a kérdésben. A beruházás bírálói azt állítják, hogy a bányászati kitermelés elszennyezné a helyi víztartalékokat, és ólommal, kadmiummal, higannyal, arzénnal és más, súlyosan ártalmas anyagokat juttatna a levegőbe.

A Égei-tenger északi partvidékén fekvő Halkidikí-félsziget emellett kedvelt célpontja elsősorban a balkáni és oroszországi turistáknak.
A tölgy- és bükkerdőkkel borított félsziget bányáiból több mint kétezer év óta hoznak felszínre különböző fémérceket, a modern kitermelési és feldolgozási technológiák térnyerése óta azonban ellentétbe kerültek egymással a nagyipari bányászat és a környezetvédelem, illetve a munkahelyteremtés és az idegenforgalom érdekei.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás