A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Meggyorsítják az Északi-sarkvidék tengeri jegének olvadását az olvadékvizekből származó tócsák és tavak.

A bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) tudósai merülőrobottal végeztek méréseket, melyek a jégtakaró fényáteresztő képességét vizsgálták. A kutatásokból kiderült, hogy ott, ahol összegyűlt az olvadékvíz, több napfény és ezáltal több meleg hatol a jégbe. Felfedezéseiket a szakértők a Geophysical Research Letters című szaklapban mutatták be.

Az elmúlt évtizedekben a jégtakaró nemcsak zsugorodott, hanem vékonyabb is lett. "Vastag, többéves jeget már hiába is keresünk. Ehelyett a jégtakaró több mint ötven százaléka vékony, egyéves jégből áll, amelyet meglehetősen nagy felületen borít az olvadékvíz" – fejtette ki Marcel Nicolaus, az AWI szakértője. A kutatócsoport 2011 nyarán vizsgálta meg, milyen hatással vannak az olvadékvízből álló tócsák a jégtakaróra. A kamerával és fényérzékelővel ellátott robot összesen hatezer helyen mérte a fényviszonyokat a jég alatt.

"A sok olvadéktócsával borított fiatal, vékony jég nemcsak háromszor annyi fényt nyel el, mint a régebbi jég, hanem a napsugárzás kétszeresét veszi fel. Ez azt jelenti tehát, hogy a vékony jég kevesebb fényt ver vissza és ezáltal több hőt vesz fel, emiatt gyorsabban olvad" – mondta el Nicolaus.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek