A rovat kizárólagos támogatója

A dél-olaszországi Forestafortéban öt évvel ezelőtt bőven termő, százéves olajfa-ültetvény állt. Ma csupa lepusztult, haldokló tuskó. Egy halálos baktérium fenyegeti a fákat, veszélybe sodorva egy ősi mezőgazdasági ágazatot itt Olaszországban és más dél-európai országokban. A bajt a Xylella fastidiosa nevű baktérium okozza.

"Az ültetvény hozama 80 százalékkal csökkent három év alatt. A betegség tönkretette a tájat és a gazdaságunkat. Ha jobbra fordul is a helyzet, az nagyon lassú folyamat lesz", mondta az Euronewsnak Giovanni Melcarne, olivatermesztő.

A tönkrement ültetvény ma európai, észak-afrikai, közel-keleti tudósok és hallgatók kísérleti terepe. A Cure-XF európai kutatási projekt keretében korai diagnosztikai eszközöket fejlesztenek, megosztják a betegség kezelésében elért eredményeiket.

"Minél hamarabb sikerül felismerni a betegséget, annál nagyobb az esély szembeszállni vele", mondta az Euronewsnak Marun al Mudzsabber, agronómus. "A másik feladat a tudományos eredmények megosztása, mert a betegséggel csak több tudományág összefogásával lehet felvenni a harcot. Nem csak a biológia – a szociológia, a közgazdaságtan és a biotechnológia eszközeire is szükség van."

Ellenszer nincs, új fajta kell

A baktériumot rovarok viszik egyik fáról a másikra. A kutatók első feladata a kórokozó azonosítása és a tulajdonságainak feltérképezése volt, ami nem is olyan egyszerű.  "A baktérium kizárólag a fa szállítószöveteiben, az edényekben telepszik meg. Elzárja a víz és az ásványi anyagok áramlását a gyökerektől a levelek felé. Minden a fa belsejében történik, ezért olyan nehéz kezdeni vele valamit", magyarázta Donato Boscia. A betegségnek ma nincs ismert ellenszere. Korai diagnosztikai eszközöket és applikációkat sikerült kifejleszteni, amivel megelőzhető a továbbterjedése.

"A baktérium olyan mértékben elterjedt, hogy már nem lehet kiirtani, meg kell tanulni együttélni vele. Ennek az az egyik módja, hogy olyan növényfajtákat nemesítünk, amelyek ellenállóak vagy legalábbis kevésbé érzékenyek a betegségre", mondta Franco Valentini, agronómus.

 

A tudósok szerint van némi előrelépés

De honnan jött ez a válság? A téma legnagyobb olasz szakértőjével, Donato Boscia növénypatológussal beszéltünk, aki a laborjából követte a dráma kibontakozását.

"Nagyjából öt évvel ezelőtt kezdtünk el foglalkozni ezzel a betegséggel. 2013. nyara volt. Hallottunk róla, hogy kiszáradtak az olajfák egy Galipoli nevű kisváros környékén, Dél-Olaszországban. Néhány hónap után, október közepére sikerült azonosítani a Xylella Fastidiosa baktériumot, illetve egyes molekulákat a DNS-éből. Az eredményeket azonnal közöltük a növényegészségügyi hatóságokkal, hogy az organizmust karanténba kell zárni, annyira ártalmas. Az olasz és az európai jogszabályok alapján azonnal jeleznünk kellett, mit találtunk."

"Már azonosítottunk két baktérium-rezisztens változatot, a leccinót és a fabolosát. De ez csak a kezdet, az a cél, hogy további fajtákat találjunk, amelyek még ellenállóbbak", magyarázta Pierfederico Lanotte, agronómus.

A rezisztensnek gondolt ágakat beteg fákba oltják, és folyamatosan vizsgálják az állapotukat. A helyi oliva-termelők nem tehetnek mást, mint reménykednek.  "Biztos, hogy ami a fajtákat illeti, nagyobb változatosságra van szükség. Ez segíthet egy pufferzóna, egy természetes védelmi vonal kialakításában", mondta Giovanni Melcarne.

Kapcsolódó anyagok:

A Xylella fastidiosa az új migráns közellenség

Mallorcát is elérte az olajfák ebolája

Már Franciaország szárazföldi részén is megjelent az olajfa gyilkos

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek