Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Szokatlan tetemre, egy elpusztult hosszúszárnyú bálna maradványára bukkant egy brazil környezetvédő csoport az Amazonas torkolatánál. Senki sem érti, hogy került oda.

Bár az amazonasi esőerdők élővilága rendkívül gazdag, bálnák mégsem élnek arrafelé. Egy brazil kutatócsoport tagjai, a Bicho D’água azonban most mégis egy ilyen emlős tetemére bukkant az Amazonas torkolatánál – írja az Independent.

A 10 tonnás és mintegy 11 méteres hosszúszárnyú bálna maradványára egy szerencsés véletlen folytán találtak rá a szakemberek: egyszerűen követték az abból lakmározó madarak útját, amelyek elvezették őket az elpusztult állathoz.

A már oszlásnak indult, nagyjából egyéves emlős tetemét a dús aljnövényzetben fedezték fel, ami csak még rejtélyesebbé teszi az ügyet. Az első elméletek szerint a bálna valahogyan a folyóba sodródhatott, azt azonban nem értik, miként juthatott ilyen mélyen az erdőbe. Ehhez feltehetően az árapály jelenségnek is köze lehet, de biztosat csak később lehet mondani.

Fotók: instagram

A kutatók szerint a púpos bálnának is nevezett faj egyedei alkalmanként a brazil partoknál is feltűnnek, ez viszont az év ezen időszakában egyáltalán nem jellemző. Mindezek alapján azt valószínűsítik, hogy az egyed elszakadt a többi bálnától, és végül itt kötött ki-írta a HVG.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás