Hirdetés

Január elsejével érvénybe lépett az új szabályozás Kínában, aminek szellemében az ország megszűnt a világ hulladékfeldolgozója lenni. Eddig a fél földgolyó műanyag- és papírhulladéka Kínában landolt, az érintett országok egyelőre nem jeleskednek az alternatíva megtalálásában.

A tilalom gondokat okoz Nagy-Britanniában, Kanadában, Írországban és Németországban is, a kikötővárosokban, így Hongkongban is több tonna műanyaghulladék halmozódott fel. A hulladékfeldolgozók folyamatosan keresik az új felvevőpiacokat – Indonézia, India, Vietnam, Malajzia is szóba jöhet, de egy üzemeltető véleménye szerint nehéz lesz helyet találni valamennyi gazdátlan hulladéknak.

Sajnos fennáll a veszélye, hogy a felesleg előbb-utóbb hulladéklerakókban elásva, vagy az égetőkben eltüzelve végzi, ami hatalmas környezeti károkkal járna.

Elemzők szerint a megoldás az lenne, ha Európa felhagyna az eddigi stratégiával, és ahelyett, hogy a szemét begyűjtésére és az attól való gyors megszabadulásra fókuszálna, a minőségi műanyagok használatára, valamint a nyersanyagok helyi feldolgozására törekedne.

A hulladékhelyzet hosszú távú megoldását segíthetik elő azok az intézkedések, amelyek például Nagy-Britanniában a műanyag használatának visszaszorítását célozzák-írta a nytimes.com

Port au Prince , Haïti. Sajnos szinte akármelyik nagyvárosban készülhetne hasonló videó.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás