A rovat kizárólagos támogatója

Vadim, a közelmúltban érkezett rozsomák egyre aktívabb, gyakran indul felfedező körútra új otthonában. Idén először a húsvéti hosszú hétvégén nyílik meg a gyűrűsfarkú makik kifutója a látogatók előtt, de érdekes látványetetésekkel is készülnek az állatkert munkatársai. Kis állatokban sincs hiány: az elmúlt héten két majomcsapat is újszülöttel lepte meg az intézmény gondozóit.

Április 11-én reggel egy kis szavannacerkóf született a Pécsi Állatkert családjában. Óriási volt az öröm, hiszen még nem számítottunk a kicsi érkezésére, az előző cerkófkölykünk 2018. augusztus 20-án, több mint 10 éves szünetet követően született meg a Pécsi Állatkertben. Az időközben Dumbó névre keresztelt kis hím szépen cseperedik, egyre gyakrabban játszik a csapat felnőtt tagjaival.

cerkófok kép: PécsZoo

Nagy meglepetésünkre tavalyi kölykünk hamar kistestvért kapott, hiszen ennél a majomfajnál az utódok egy-másfél évig az anyjukkal maradnak, és csak ezt követően születik az anyának újabb kicsinye. Mivel a szavannacerkófoknál a vemhességi idő 5-6 hónap között változik, a két kölyök születése között a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el. Az újabb pici érkezését a reggeli takarítás közben vették észre az állatkert munkatársai: a belső férőhely rendbe rakásánál a külső kifutóra zárták a csapatot, ekkor még semmi sem utalt a kicsi születésére, fél óra elteltével azonban, amikor a majmok gondozója ellenőrizte a cerkófokat, nagy megdöbbenésre már eggyel több állat volt a kifutóban. Az új jövevény egészséges, és a csapat többi tagja is hamar a szívébe zárta. A tavalyi születésű „nagytesó” megilletődve ismerkedik vele, nem tudja, hirtelen miért „esett ki a mama kosarából”. Az apuka harciasan védi kis családját, igazi vezérhímként óvva utódait. A Pécsi Állatkert csapatát a szülőpáron és a két kölykön kívül egy idősebb nőstény alkotja, ő látja el a „nagynéni” feladatait, a nagyobb kölyök lelkes játszótársa.

gereza anya kölykével kép: PécsZoo

A zászlós farkú kolobuszok, más néven gerezák kölyke a kis cerkóf után mindössze két nappal, április 13-án, szombaton este látta meg a napvilágot. Érkezésével immár hétfősre bővült a pécsi gerezacsapat, amely egy szülőpárból, a szülők négy kölykéből és egy fiatal, idegen vérvonalú hímből áll. A cerkófhoz hasonlóan a kis gereza is egészséges, egyre többet lehet látni, amint az anyuka a családja körében kihozza a külső kifutóra.
Az újszülött a fekete-fehér bundájú felnőttekkel ellentétben hófehér szőrű, körülbelül három hónapos korában ölti fel a kifejlett állaltokra jellemző mintázatot. A fehér bundának különleges szerepe van, hiszen felkelti a felnőttek figyelmét, így jobban odafigyelnek a kölyökre. A pici 2017 decemberében született nővére (az első gereza, ami a Pécsi Állatkertben látta meg a napvilágot) is óriási érdeklődést mutat kistestvére iránt, gyakran elkéri anyjától, hogy „babázzon” egy kicsit. A kölyök születése szakmailag is fontos esemény, mivel a zászlós farkú kolobusz védett majomfaj, az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik.

Szuperhős ragadozó tette be a lábát a Pécsi Állatkertbe!

Szuperhős ragadozó tette be a lábát a Pécsi Állatkertbe!

Alig pár hete érkezett meg Pécsre egyenesen Brnóból Vadim, a Pécsi Állatkert első rozsomákja, aki tegnap el is foglalta a hosszas előkészületek, és biztonsági intézkedések után kialakított kifutóját. A popkultúrában szuperhősként istenített ragadozó láthatóan élvezi a pécsiséget, a remények szerint pedig még idén társat kaphat.

A pécsi állatkertnek a megnyitása óta az a célja, hogy az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram keretében minél több fajt ismerhessen meg a közönség. Ilyen állat az április 10-én bemutatott, a csehországi Brnóból érkezett hím rozsomák is, Vadim, aki egyúttal az állatkert egyik legveszélyesebb ragadozója.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek