Hirdetés

A Budakeszi Vadaspark az idei évet is kiemelkedő eredménnyel zárja: 2018 során 195.000 fő látogatott el a vadasparkba, ahol idén több mint 33 tematikus ismeretterjesztő programot szerveztek a hazai erdők élővilágának bemutatására. A fajmegőrzési programban új állatfajok érkeztek, újévi ajándékként pedig január elején elindul a látogatóbarát módon megújult honlap is.

„A Budakeszi Vadaspark iránt az elmúlt hat évben tanúsított folyamatosan növekvő érdeklődés egyaránt köszönhető a tudatos programtervezésnek, a számtalan látogatóbarát fejlesztésnek, az új jövevényeknek, az aktív közösségi média jelenlétnek, az ismeretterjesztő tematikus programoknak, a megújuló infrastruktúrának és a vadaspark által kínált komplex családi élményt nyújtó szolgáltatások egyre bővülő választékának. A családbarát fejlesztések sikerét nemcsak az évről-évre növekvő látogatói létszám igazolja vissza, hanem egy újabb elismerés is: a Budakeszi Vadaspark 2018-ban elnyerte az „Év családbarát ökoturisztikai élménye” szakmai díjat is.” – értékelte a Budakeszi Vadaspark 2018-ban elért eredményeit Szabó Péter igazgató. 

Az idei év szolgáltatásbővítésében kiemelkedő jelentőségű a környezeti nevelés jegyében indított óvodapedagógia program, aminek köszönhetően tavasz óta 80 óvodába látogattak el a szakemberek, hogy testközelből ismertessék meg a legkisebbekkel Magyarország természeti értékeit és az őshonos, valamint a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot.

A területbővítés és a megújulás jegyében zajlott idén a kifutók felújítása, amivel együtt a faji sokszínűség is erősödött. Ősszel érkezett ugyanis egy Bohóc névre hallgató uhu, akinek köszönhetően már a hazai legnagyobb bagolyfajt is megcsodálhatják a látogatók. Emellett decembertől a hiúzok egy másik aljfaja is megtekinthető Rita, az eurázsiai hiúz személyében. Szintén decemberben egy szikaszarvas bika is beköltözött a vadasparkba, így már mind a négy, hazánkban élő szarvasfélét egy helyen tekinthetik meg a látogatók.

Az idei év bővelkedett természetvédelmi- és környezetvédelmi szakmai programokban is, amelyek közül kiemelt jelentőségű az Örökerdő Alapítvánnyal, a „Szelektálok” programmal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködésben kialakított, a szelektív hulladékgazdálkodással foglalkozó előadássorozat, amelyeket a vadasparkban, továbbá iskolákba és óvodákba kitelepülve tartottak. A foglalkozás során több mint 1400 gyermekkel sikerült megismertetni a szelektív hulladékgyűjtés mindennapi gyakorlatát és a fenntarthatóságban betöltött szerepét. Az ehhez hasonló programokban történő részvétel a jövőben is kiemelkedő részét képezi a vadaspark környezettudatos nevelési céljainak.  

Mindeközben a Budakeszi Vadaspark lépést tart a digitális világ fejlődésével is: júliustól ugyanis már intelligens mobilfizetési megoldással is megváltható a belépőjegy, novembertől pedig a Facebook-oldal mellett a látogatók az Instagram-profilon keresztül is betekintést nyerhetnek a vadaspark mindennapjaiba. Az év vége pedig egy még nagyobb meglepetést tartogat, ugyanis a tervek szerint elindul az új, modern köntösbe öltöztetett honlap, ami korszerű, felhasználóbarát felületével és új funkcióival eleget tesz a 21. századi elvárásoknak, és élménnyé teszi a böngészést.  

A Budakeszi Vadaspark 2019-ben is hasonló színvonalon kívánja folytatni a szakmai munkát: a környezetgazdagítási célkitűzéseknek megfelelően az idei évben megkezdődött a parasztudvar átalakítása és áthelyezése, ami várhatóan 2019-ben befejeződik majd. A Pici Tanyának keresztelt bemutatótér jelenlegi helyén pedig gazdasági udvar, és takarmány-előkészítő konyha épül majd az állatok minél teljesebb körű kiszolgálása érdekében. Mindemellett folyamatban van a vadaspark területének növelése, amiben majd helyet kap egy lombkorona-tanösvény, egy kifutó az újonnan érkező európai bölényeknek, továbbá tervben van egy vidrakifutó építése, valamint egy új madárröpdék között vezető körút kialakítása is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás