A rovat kizárólagos támogatója

Idő kérdése, míg egy mag kihajt, így minden esetben türelemre van szükség, hogy a sarjadzó kis növendéket megcsodáljuk. Szerencsére a mai technika segítségével már felgyorsítva is láthatjuk a folyamatot.

A tölgy szinte minden európai kultúrában jelentős szerepet kapott, mint az istenek fája. Kiváltképp tisztelték az ógörögök, az etruszkok, a germánok, a kelták, a skandináv népek és a poroszok. Jelképezi az ősök tiszteletét és a rendületlen kitartást.

Érdekességek a tölgyek világából:

—   A tölgy vagy tölgyfa (Quercus) a bükkfafélék  családjába tartozik, mintegy ötszáz fajjal.
—   Hazánkban a legelterjedtebb a kocsányos, a kocsánytalan és a csertölgy.
—   A kocsányos tölgy akár 50 méter magasra is megnő, ha a feltételek ideálisak számára.
—   Koronája terebélyes, a levelek ritkásan nőnek az ágain, természetes környezetben a fák is távol nőnek egymástól, ezért a tölgyerdőt 
      napfény járja át.
—   Szabad-állásban már 20, zártállásban csak 50-60 év után hozza makkterméseit, ami sok erdei állat eledele, a vaddisznók különösen   szeretik.
—   A régi időkben számos helyen a makktermést is gyűjtötték, és pörkölése után makk-kávét főztek belőle.
—   A tölgyfa fafaragásra és hordókészítésre alkalmas, nemes fa.
—   A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában   bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják.

Az alábbi time-lapse videó segítségével szemtanúi lehetünk annak, hogy hogyan születik a tölgyfa. A három percbe sűrített videót a tudós és fotós Neil Bromhall készítette

A szeptember és április között tartó időszak fejlődését követhetjük figyelemmel, egészen onnan, amikor a a makk kezdi feltörni a burkát és külön válik a külső maghéjától. Láthatjuk, ahogyan a hajtás felfelé halad a fény fel, mint ahogyan azt is, hogy pattannak ki az első rügyek, majd a levelek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás