Hirdetés

Tovább zöldít a Terrán – hamarosan kapható lesz saját fejlesztésű – idei Construma Nagydíjas – napelemes tetőcserepük. A Generon energiatermelő napelemcelláit úgy integrálták a tetőcserepekbe, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. 2 in 1.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft -Európa vezető tetőcserép márkája, 100%-os magyar tulajdonban lévő építőipari nagyvállalat, amely töretlen lendülettel növekszik. A 4 gyárral rendelkező, Közép-Európa kilenc országába szállító cégcsoport nettó árbevétele 2018-ban megközelítette a 14 milliárd forintot. Ebből hazánkban realizálódott közel 8 milliárd. A Terrán közel 33%-os piaci részesedésével 2018-ban is megőrizte, sőt, növelte piacvezető pozícióját Magyarországon a tetőfedőanyag-gyártók között. Megközelítőleg 14.000 kamion szállította ki azokat az ebben az évben értékesített tetőcserepeket, melyekkel összesen 23.000 család otthonát óvta meg a Terrán cégcsoport.

Nem múlik el év díjak nélkül

A Terrán 2018-ban újabb elismeréseket tudhat magáénak. Amíg előző évben az Icertias nevű, svájci minősítő szervezet neves “Best Buy Award” díját nyerte el, azaz a vásárlók a Terránt nevezték meg a legjobb ár-érték arányú tetőcserép márkának Magyarországon, addig 2018-ban felkerült a londoni tőzsde, a London Stock Exchange Group által összeállított „1000 leginspirálóbb európai cég” előkelő listájára. Magyarországról az építőipari cégek közül egyedüli szereplőként jelent meg, a független szakértők által összeállított, gazdasági adatok vizsgálata alapján kijelölt mezőnyben. Idén harmadik alkalommal vehetik át – ezúttal legújabb termék- innovációjukhoz a Terrán Generonhoz kapcsolódóan a neves Construma Nagydíjat.

Az új zöld irány: Generon

A fenntartható fejlődés és környezettudatos gondolkodás a Terrán cégcsoport számára kiemelten fontos.  Miután az előző év őszén napelemparkot hoztak létre a Baranya megyei Bólyban – melynek segítségével napenergiából biztosítják cserépgyártó üzemük teljes villamosenergia-ellátását –, idén folytatták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közös fejlesztésű innovációjukat, a tetőcserépre integrált napelem továbbfejlesztését, immár Terrán Generon néven. A megújuló energia és a környezetre gyakorolt ökológiai és esztétikai hatás évről-évre egyre jobban felértékelődik, ami egyértelműen érzékelhető a fogyasztói igények alakulásán is.

A Terrán Generon napelemes tetőcserép különlegességét az adja, hogy a napcellák olyan speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. Mindezt úgy, hogy a tető eredeti védelmi funkciója a teljes tetőfelületen tökéletesen biztosított. A fejlesztés célja egy esztétikus, környezetbarát, kompromisszumok nélküli, energiatermelő tetőrendszer megalkotása volt. Így lesz a Terrán Generon naprakész tető! – mondta Gódi Attila.

Egy átlagos családi házon kb. 25 nm2 (6 nm=1 KW) napelemcserép kell a családi energiaigény kielégítéséhet. A várható bolti árral kapcsolatban a greenfo kérdésére az ügyvezető igazgató közölte, hogy egy 4 KW-os rendszer kb. 600 ezer forinttal drágább, mint ha hagyományos napelemeket telepítenénk a tetőre szerelt traverzekre. Viszont esztétikai szempontból óriási a különbség. Az sem mellékes szempont, hogy pl. egy korábban terrán cserepes tetőn nagyon könnyen, és egyszerűen ki lehet cserélni a szabvány méretű cserepeket, ill. ha gond lenne valamelyik 15 wattos modullal, akkor csak azt kell nagyon egyszerűen cserélni.

Gódi Attila szerint a világ egyre inkább a decentralizált energiatermelés felé halad, és ebbe a trendbe illeszkedve egyre nagyobb az igény az önfenntartó ház megújulós rendszereire is.

KÉPGALÉRIA A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL >>>

A greenfo aggodalma az, hogy ha most egy kb. 15-20 %-os hatékonyságú rendszert (kb. 30 évre tervezve) építek be a tetőmbe, akkor a rohamosan fejlődő napelem technológia miatt pár éven belül elavulttá válik. Hasonló a helyzet a mostani elektromos autók még kicsi hatótávjával is, ami miatt sokan inkább várnak egy jobb teljesítményű autóra. Igaz, ott lehet, hogy csak aksit kell cseréni, szemben a tetőcserepekkel. Kétkedésünket részben az igazgató is osztotta, de mint mondta: első fecskeként ezt vállalniuk kell. Viszont a műegyetemmel továbbra is együtt kutatják/fejlesztik a technológiát, és lépést fognak tartani a napelemes fejlődéssel, mely  forradalomi. Nemrég mutattunk be pl. egy kísérleti módszert mellyel  a meglevő napelemek hatásfoka akár megduplázható.

Akit a gyakorlatban is érdekel a Generon, és egyéb más zöld építészeti megoldás, látogasson ki április 3-7.között a hazai építőipar csúcsrendezvényére, a CONSTRUMÁra .

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás