A rovat kizárólagos támogatója

A francia főváros a levegő szennyezettsége miatt döntött így. A szmog miatt ugyanis megfelezték az autósforgalmat, kedden páratlan, szerdán pedig páros rendszámmal tilos közlekedni.

„Páratlan rendszámmal tilos” – hirdeti a felirat egy Párizsba vezető autópályán. A francia fővárosba kedden csak a páros rendszámú autók juthattak be, így küzdenek a hatóságok a napok óta tartó szmoggal. A nagy hideg és az enyhe szél miatt tartóssá vált a légszennyezés Párizsban, egyetlen fokkal marad el a legveszélyesebb szinttől.

„Szerintem a közlekedési intézkedések enyhítik a légszennyezést. És nagyon kellemes dolog, hogy Párizsban feleannyi autó van, mint általában. Én más szempontból is látom ezt, mert a világ egyik legszennyezettebb városában élek Ázsiában és itt már most azt érzem, hogy tisztább a levegő, és amikor azt látom, hogy még tisztábbá akarják tenni, az jár a fejemben, hogy egy másik bolygón vagyok” – mondta el egy ingázó, Jean-Francois.

A szigorításért cserébe keddre ingyenessé tették a tömegközlekedést Párizsban és a környező 22 településen. A metróra sem kellett jegy – de ennek nem mindenki örült egyformán. „Szerintem ez jó dolog, de közben kissé fájdalmas is, mert most a legtöbben nem használják az autójukat, és mivel ingyenes a metró, a vonatok tele vannak, nincs hely, ez tényleg nagyon kellemetlen” – véli egy utas, Laurice Harrow. Szerdán a páros rendszámú autókkal tilos közlekedni Párizsban, mivel a légszennyezés várhatóan még napokig nem csökken jelentősen-írta a hirtv.hu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás