A rovat kizárólagos támogatója

Hazahozták és ismét felépítették a Műegyetem diákjai a nemzetközi versenyen sikeresen szerepelt szolárházukat. A számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem "Odooproject" néven futó kezdeményezése bemutatta azt a szolárházat, amellyel szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen indult a magyar csapat. Hazánkból első alkalommal jutottak ki egyetemi hallgatók a rangos megmérettetésre, amelyen többek közt energiahatékonyság és fenntarthatóság szempontjából értékelték a pályaműveket. Hetven diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

A ház ünnepélyes bemutatóján Dr. Péceli Gábor, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora elmondta: „Egyetemünk kiemelten kezel minden olyan kezdeményezést, ami a kutatás-fejlesztés szolgálatában áll, hiszen az ország versenyképességének és fenntartható fejlődésének a tudományos fejlődés egyik meghatározó tényezője. Intézményünk missziója, hogy azokat a készségeket, kompetenciákat, szellemi kapacitást, amelyek a hallgatók és oktatók révén az egyetemen összpontosulnak koordináljuk és fejlesszük, és hogy mindezek révén a BME az eddigieket is meghaladó színvonalon legyen képes teljesíteni a vele szemben megfogalmazott társadalmi és szakmai elvárásokat.”

Az Odooproject vezető konzulense, Varga Tamás DLA az Építészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese kiemelte: „Az Odooproject a csapatmunka, az önszerveződő, önképzésre alapuló mentorált oktatás egyedülálló példája. Az egyetem majd összes karáról érkezett hallgatók közösen alkottak valami újat, amelynek a szellemi hátterét a Budapesti Műszaki Egyetem adta. Oktatóként hiszünk abban, hogy ez a fajta interdiszciplináris együttműködés az innovatív oktatás jövője, amelyben oktató és oktatott közösen képes fejlődni. Egy fenntarthatóság jegyében születendő ház létrehozásához újfajta csapatmunkára is szükség volt: a csapat tagjaiban kialakult az a képesség, hogy az építészeti tervezési folyamat kezdetétől a felelős építésztervezők alkotó társaként az épület terveit a közösen megfogalmazott alapelvek mentén tudják alakítani, erősíteni.”

Auth Adrián és Bakos Bálint, az Odoo csapatvezetői a következő üzenetet fogalmazták meg: „Minden hallgatónak azt tanácsolnánk: tanulmányai alatt egyszer vegyen részt egy ilyen projektben. Nézzen körül a szakterületén, keresse meg a kompetenciáinak és érdeklődési körének megfelelő programot. Fejlessze önmagát, szerezzen olyan élet- és munkatapasztalatot még az egyetemi évei alatt, amelyekre alapozva magabiztosan léphet ki a munkaerőpiacra. Vegyen részt egy olyan csapatmunkában, amiben nem csak szakmailag, de emberileg is annyit fejlődik, amit egész életében kamatoztathat, és felejthetetlen élményként emlékszik vissza rá.”

Itthon az ODOO szolárház Itthon az ODOO szolárház –  galéria a képre kattintva

Az Odooproject a nemzetközi innovációs verseny fennállása óta az első induló magyar csapat. Összesített eredmények alapján a kezdeti 45 pályázó, majd az ezekből sikerrel megvalósult 18 épület között a hatodik helyen végzett. A pontozás tíz kategóriában történt, ahol kategóriánkénti helyezéseket is osztottak. Így a nemzetközi mezőnyben a magyar csapat „mérnöki és szerkezeti megoldások, kivitelezés” kategóriában második helyezést, „komfortkövetelmények” kategóriában második helyezést, „energiahatékonyság” kategóriában harmadik helyezést ért el, „fenntarthatóság” kategóriában pedig dicsérő oklevéllel emelték ki a negyedik helyezett csapatot. Két versenyen kívüli kategóriában, úgymint „mesterséges világítás” és „belsőépítészet” pedig különdíjjal tértek haza a diákok. A házat speciális kamionok szállították haza Madridból, majd a diákok újra f elépítették a BME kampuszán, ahol a tervek szerint 2014 nyaráig áll a fiatal kutatók és nem utolsó sorban az érdeklődő nagyközönség rendelkezésére.

Solar Decathlon Europe

A Solar Decathlon egy egyetemek közötti nemzetközi innovációs verseny, amely az energia-hatékony megoldások és zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítését, és az innovációs kutatások ösztönzését célozza. A résztvevő csapatok feladata, hogy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet tervezzenek meg és építsenek fel, aminek a költségét a piac szereplőinek bevonásával saját maguk teremtik elő. Nem csupán a hallgatók, hanem az egyetem és a kapcsolódó iparágakban tevékenykedő cégek számára is hasznos a kezdeményezés; a projekt révén szorosabb kapcsolat alakulhat ki a munkáltatók és az egyetemekről, főiskolákról kikerülő hallgatók között, akik már pályakezdőként is hasznosítható, naprakész ismereteket és tudást szereznek, valamint a projekt révén új kutatások, fejlesztések indulnak el az egyetemen.

Az Amerikai Energetikai Minisztérium szervezésében először 2002-ben rendeztek Solar Decathlont, amelynek mára Washington mellett Madrid és Kína is otthont ad. Magyar csapat most vett részt első alkalommal a nemzetközi megmérettetésen, a Solar Decathlon Europe-on. A két éven át tartó verseny egy hosszú tervezési, majd egy rövid, de intenzív kivitelezési szakaszból áll, a csúcspontja pedig az a két hetes döntő, amikor az elkészült házakat a verseny központjában állítják fel a versenyzők. A versenynek ebben az utolsó fázisában, 2012. szeptemberében Madridban állította ki a résztvevő 18 egyetemi csapat – köztük az Odooproject – a pályaművét, amelyet 10 szempont (építészet, mérnöki és szerkezeti megoldások és kivitelezés, energiahatékonyság, energiamérleg, épületüzemeltetés, komfortkövetelmények, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság) alapján értékelt a zsűri.

Odooproject

A 2010 nyarán alakult csapatban a BME majdnem minden kara képviselteti magát. Már a versenyen való indulás jogához négy témakörben kellett meggyőzniük a Solar Decathlon Europe szervezőit a projekt megvalósíthatóságáról: Terv és Innováció, Finanszírozás, Projektintegráció és Projektszervezés.

Az Odooproject célja nem csak a versenyre való felkészülés és a ház megalkotása volt, hanem a fenntartható építési megoldások további kutatásában és terjesztésében, valamint az egyetemen folyó kutatási-fejlesztési és innovációs eredmények népszerűsítésében is szerepet kíván játszani. A verseny deklarált célja az is, hogy a piacon életképes innovatív megoldásokat hozzon létre, ezért a versenyen sikerrel szerepelt és megvalósult innovatív megoldások kutatása a jövőben is folytatódik, ezáltal a projekt számtalan diplomamunkát és PhD témát indukál.

A projekt megvalósításán két éven át közel hetven diák dolgozott: építészek, gépészek, villamosmérnökök, valamint környezetmérnök, gazdasági- és kommunikációs hallgatók. A projekt az egyetemen, de talán az egész felsőoktatásban eddig példátlan szakmai összefogás első, úttörő példája volt.

Itthon az ODOO szolárház Itthon az ODOO szolárház   galéria a képre kattintva

Odoo ház

A szolárház magyarországi viszonyok között éves szinten kétszer, madridi körülmények között pedig közel háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az utóbbi esetben így például még egy elektromos autó számára is biztosíthat napi 70 kilométernyi menetidőt. A villamosenergiát a ház napelemekből nyeri, amelyek egyben a tető és a fal burkolataként is szolgálnak. Ezzel az esztétikus megoldással egyszerre szerves részei a ház szerkezetének és a megjelenésének is. A tető napelemei nyáron, magas napállásnál, míg a fal télen, vagy reggeli órákban, alacsony napállásnál, és visszavert vagy szórt fénynél termeli leghatékonyabban az energiát.  A hűtést, fűtést illetve a meleg vizet is a nap energiája biztosítja. Ebben fontos szerepet játszik a padlóba és a mennyezetbe épített csőrendszer, amely nyáron a belső térbe jutott hőt elvezeti, télen pedig összegyűjti és a délutáni, esti órákban visszaadja. Természetesen ehhez a bejutó fény szabályozására is szükség van: az Odoo rendkívül jól képes védekezni a napsugarak ellen a nyári időszakban, télen viszont a lehető legtöbb fényt engedi be a házba. Az energiahatékonyságot a napenergia hasznosítása, a burkolatok és árnyékolás mellett az automatizálási rendszer maximalizálja, amely egyben komfortosabbá és biztonságosabbá is teszi az épületet.

A napenergia hasznosítása mellett a projekt résztvevői számára kiemelt jelentőséggel bírt a külső környezethez, a természethez való viszony is. A fejlett világban az emberek idejük 95%-át zárt épületekben, fedett, fűtött vagy hűtött, megvilágított és a természetes környezettől elzárt terekben töltik. Az Odoo alapgondolata ezért egy olyan ház, amiben az idő 50%-át bent, 50%-át kint lehet tölteni – nem kizárva a természetes ingereket és maximalizálva az energia-hatékonyságot. A ház ezért két hasonló méretű egységből: egy épületből és egy valamivel nagyobb teraszból áll. A terasz mindazokat a funkcionális elemeket tartalmazza, amiket a hétköznapi életünkben használunk: itt található egy mosogatóval és villanytűzhellyel felszerelt nyári konyha, étkezőasztal székekkel, zárható pihenőrész, fotelek, egyszóval minden, ami pihenéshez, vendégfogadáshoz, étkezéshez jól használható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás