A rovat kizárólagos támogatója

Drága búcsúajándékot ad Orbán Viktor – a budapestiek nevében és kárára – Pokorni Zoltánnak: a nagypolitikából távozó XII. kerületi polgármester a miniszterelnök által szignált kormányhatározat szerint megkaphatja a Normafát, hogy oda – régi álmát megvalósítva – költséges és a táj értékeit megsemmisítő sportkomplexumot gründolhasson.

Sípályák és az azokhoz kapcsolódó drótpályák és hóágyúrendszer, hegyi (downhill) kerékpárpálya, nyári bobpálya, fogadó épület, síklubházak, felszín alatti víztározó kialakítása a hóágyúrendszerhez, parkolók építése – egyebek között ilyen "fejlesztésekre" készül az Orbán-kormány a Normafánál a miniszterelnök által a minap szignált, és egy korábbi, június 30-i kormányhatározat szerint. A projekt azonban a létező összes sebből vérzik: a terület védett, mégsem kérték hozzá a nemzeti park és a kezelést végző erdőgazdaság véleményét, nem kérdezték meg a helyi és a környékbeli lakosságot, ráadásul az egész tervet közpénzből, főként uniós támogatásokból valósítanák meg (ami már csak azért is meglepő, mert az érintett 400 hektár nagy része Natura 2000-es besorolású, uniós természetvédelmi oltalom alatt áll, és az EU aligha fog hozzájárulni az átsorolásához). Külön bájos az első kormányhatározat első mondata, mely szerint "1. A Kormány megállapította, hogy a budapesti polgárok igényt tartanak arra, hogy a fővárost környező erdők közparkként kerüljenek hasznosításra." Erről ugyan senki nem kérdezte meg a budapesti polgárokat, de a NER-ben ha a kormány határozatban állapította meg, hogy a polgárok ezt akarják, akkor csak valami tavaresista sörényes hangyász vetemedhet arra, hogy erről másképp gondolkodjon.

A riasztó léptékű elképzelések szerint a területet közparkká minősítenék – ami után ott, ahogyan a Kossuth-téren láttuk, bármi megtörténhet -, az építkezés pedig kiemelt beruházás lenne, ami az Orbán-kabinet gyakorlatában egyet jelent a civilek és a szakhatóságok de facto kizárásával az engedélyezési folyamatból. Ráadásul mindezek nyomán egy olyan, rendkívül drága és költségesen fenntartható sportkomplexum jönne létre, amelyet nyilvánvalóan csak pénzért lehet majd használni – miközben a Normafa ma ingyenesen áll a budapesti és a környékbeli emberek rendelkezésére.

De mielőtt azt hinnénk, hogy ez valami kerületi umbulda, rögzítsük egyértelműen: a magyar kormány a létező valamennyi eszközével a projekt mellé állt. A beruházás külön miniszterelnöki megbízottat kapott, egy egyedi beruházásra külön "lex Normafát" készülnek alkotni a kormányhatározat szerint, és egyben kiemelt beruházás is lesz belőle. A nehéztüzérség teljes állománya felsorakozott. A terv őrült, cinikus és hazug, de nincs olyan jogszabály, szakember, hatóság, civil szervezet vagy lakossági tiltakozás, ami ne esne el ilyen elsöprő erőfölénnyel szemben. Úgyhogy mindettől függetlenül simán megvalósulhat. Vagy mégsem?

Forrás és további információk >>>
 

Kapcsolódó anyagok:

Normafára fel sielő népség

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás