A rovat kizárólagos támogatója

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága és az Erdészeti Tudományos Intézet által működtetett Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszer a 2012. évben fokozódó gyapjaslepke károsítást, illetve károsítás veszélyt regisztrált.

A gyapjaslepke 8-10 évente ismétlődő gradációja komoly megterhelést jelent erdeinknek. A lepke hernyója tápnövény szempontjából nem válogatós, a Magyarországon előforduló legtöbb fa- és cserjefaj lombozatát képes elfogyasztani. Erdeinkben június-július hónapokban akár teljes lombvesztést is okozhat. Legutóbbi jelentős károsítása a 2004-2006-os években volt. 2005-ben a magyar erdők mintegy 11%-át (212.000 ha) érintette. Védekezésre több tízezer hektáron, elsősorban lakott területekhez közeli erdőállományokban volt szükség.

A jelenleg várható károsítás mértéke számos tényezőtől függ: ezek pl. a téli, illetve tavaszi időjárás; a hernyók parazitáltsága és vándorlási képessége stb. Mivel a hernyók akár több tíz km-es távolságba is el tudnak jutni röpítő selyemszálaik segítségével, megvan a veszélye a fertőzés jelentős kiterjedésének. Az erdészeti szakemberek emiatt kiemelt figyelemmel kísérik a károsító terjedésének alakulását és indokolt esetben megteszik a szükséges intézkedéseket a kár mérséklése érdekében.

A gyapjaslepkéről további információ olvasható a 2009-ben megjelent „Erdővédelmi Mérő- és Megfigyelő Rendszer, 1988-2008” című kiadványban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága és az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) által működtetett Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszer (OENyR) a 2012. évben fokozódó gyapjaslepke (Lymantria dispar) károsítást, illetve károsítás veszélyt regisztrált.

Amíg az ERTI „A 2011. évi biotikus és abiotikus erdőgazdasági károk, valamint a 2012-ben várható károsítások” című kiadványában – az erdészeti szakirányítóktól és erdőgazdálkodóktól beérkezett információk alapján – a gyapjaslepke hernyójának károsítása 2011-ben 3347 ha-t, a petecsomóval való fertőzöttség pedig 5082 ha-t tett ki, addig az OENyR 2012-ben 8147 ha-on regisztrált hernyókárt, a petecsomóval való fertőzöttség pedig 11677 ha-on jelentkezett.

Az OENyR 2012-es adatai az alábbi értékeket mutatják a megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságainak megbontásában:

 

 

Gyapjaslepke hernyó károsítás

Megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóság      Érintett terület (ha)
Pest MKH EI                                                                        53
Veszprém MKH EI                                                         3 148
Somogy MKH EI                                                                    7
Baranya MKH EI                                                            2 663
Bács-Kiskun MKH EI                                                       105
Hajdú-Bihar MKH EI                                                     1 698
Borsod-Abaúj-Zemplén MKH EI                                    473
Összesen                                                                       8 147

fotók: Dr. Csóka György

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás