Hirdetés

Bár 2010-ben növekedett az Európai Unió káros gáz kibocsátása, az Európai Környezetvédelmi Hivatal (EEA) véleménye szerint hosszútávon mégis mérséklődni fog Európa légköri szennyezése.

Az Európai Környezetvédelmi Hivatal szerint jó úton haladunk, hogy betartsuk a Kyoto-i Egyezmény üvegházgáz-kibocsátást mérséklő céljait. Ezt annak ellenére állítja az európai szervezet, hogy 2010-ben az öreg kontinens káros gázkibocsátása 2.4 százalékkal növekedett. A 2009-es adatokkal való összehasonlítás viszont pozitív változást mutat, mivel két évvel ezelőtt 7 százalékos volt a növekedés. A tavalyi év mérsékeltebb növekedésében az elemzők szerint komoly szerepet játszott a gazdasági recesszió, valamint a megújuló energiák egyre szélesebb körű és elterjedtebb alkalmazása. Két éve viszont az növelte jelentősen növelte a gázkibocsátást, hogy Európa szerte nagyon hideg volt a tél és a fűtés iránti igény is nagy volt. Ugyanakkor az is hozzátartozik a képhez, hogy egyre több helyen álltak át a korábbi szénforrásokról a természetes gázra vagy épp a megújuló energiaforrásokra.

Az EEA a napokban három elemzést is nyilvánosságra hozott. A három tanulmány szinte teljes képet mutat arról, hogy az 1990-es évektől hogyan alakult Európa káros gázkibocsátása és arról is szól, hogy 2020-ban mi várható. Elemezésük szerint az Európai Közösség kibocsátása 15.5 százalékkal fog csökkeni. Az is tény azonban, hogy az EU-15-ök kibocsátása 10.7 százalékkal csökkent az alapévhez viszonyítva, és ez így még mindig nagyobb csökkenés, mint a 8 százalékos cél, amelyet 2008 és 2012 közötti időszakra határoztak meg. A 15-ök közül Ausztria, Olaszország és Luxemburg még mindig késlekedik a Kyotóban vállalt célkitűzések megvalósításában.

2020 felé tekintve az látszik, hogy az Európai Unió minden tagországának sokkal nagyobb erőbedobással kell küzdeniük a Brüsszel által általánosan elfogadott 20 százalékos csökkenés elérése érdekében, és még többet kell tenniük az alacsony szénkibocsátást eredményező gazdaság hosszú távú kiépítéséért.

Az EEA igazgatója, Jacqueline Mc Glade úgy véli, hogy számtalan különböző irányvonalnak kell életbe lépnie ahhoz, hogy sikerüljön mérsékelni a káros gáz kibocsátást. A megújuló energiák és az energiahatékonyság mellett nagyon oda kell figyelni szerinte a mezőgazdaságból származó vízszennyezésekre, amelyek mérséklése ugyancsak hozzájárul a káros gázok megfékezéséhez. „Ezek a tapasztalatok is jelzik, hogy tovább is tudjuk csökkenteni a szénkibocsátást, hogyha az éghajlatváltozás elleni harcban tett lépéseket sokkal alaposabban és módszeresebben tesszük meg” – vélekedett a szakember.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás