Hirdetés

Mint ismeretes, Kína nagyvárosaiban nem igazán érdemes levegőt venni a brutális szmog miatt. Immár a kínai vezetés is belátta, hogy a városi zöldfelületeket drasztikusan növelni kell, így felkérték a felhőkarcolókra vertikális erdőket telepítő építészt, Stefano Boerit, hogy változtassa Nanking szürke városát egy égbe törő zöld dzsungellé.

Nanking egy olyan kelet-kínai nagyváros, amely közel Magyarországnyi lakossággal rendelkezik, ugyanakkor 93 ezer km2 helyett csupán egy Pest megyényi területen fekszik. Ebben a – magyar szemmel életidegennek tűnő – zsúfolt városi betondzsungelben építi meg két újabb toronyházát a milánói erdősített felhőkarcolóiról híres Stefano Boeri, amelyekre 23 fafaj és 2500 cserje kerül telepítésre.

A jövőre elkészülő beruházás keretében egy irodaház, egy 247 szobás luxus hotel, egy múzeum és még egy zöld építészetre specializálódott építész iskola is kivitelezésre kerül.

Ahol egyre értékesebb a zöldfelület: Nanking a zöldülő város. Magyarországnyi lakosság Pest megyényi területen.Ahol egyre értékesebb a zöldfelület: Nanking a zöldülő város. Magyarországnyi lakosság Pest megyényi területen.
A milánói erdősített felhőkarcolók tapasztalatai alapján a Nanking városában megvalósuló toronyházak évente 25 tonna szén-dioxidot nyelnek majd el, és átlagosan 60 kg oxigént fognak termelni naponta. Mindemellett jelentős mennyiségű port fognak kiszűrni a szmog sújtotta város központjában, illetve a zöld borítás hűtő hatása sem lebecsülendő.

A 60 éves építész úgy gondolja, hogy elegendő volna minden hasonlóan szennyezett kínai városba pár tucat erdősített felhőkarcoló, hogy jelentősen csökkentsék a légszennyezettséget. Boeri tisztában van vele, hogy egy-egy függőleges erdővel borított toronyház hatása elenyésző a több milliós metropoliszokban, ám azt reméli, hogy munkássága ragadós lesz, és a jövőben gombamód nőnek majd ki az övéihez hasonló zöld dzsungellel borított felhőkarcolók.

A forradalom következő lépéseként, az olasz tervező a milánóinál sokkal ambiciózusabb terveket dédelget Kínával kapcsolatban: egy teljes városnyi égbe nyúló függőleges erdő kialakítását. „Arra kaptunk megbízást, hogy ne csupán néhány erdősített toronyházat hozzunk létre, hanem tervezzünk meg egy egész várost, megközelítőleg 100-200 különböző méretű épületet, és borítsuk be azok teraszait fákkal és egyéb növényekkel” – mondta Boeri.
Kínában olyan komolyan ráfeküdtek az ügyre, hogy 2020-ra már el is készülhet az első vertikálisan erdősített város. – írja a Guardian, ahol további érdekességek is olvashatóak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás