A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Tavaly 12,5 százalékkal, 35 ezer megawattal, 318 ezer megawattra emelkedett a szélerőművek áramtermelő kapacitása világszinten – közölte az IG Windkraft osztrák szélerőmű technológiai vállalat a GWEC szakmai képviseleti szervezet adatait idézve.

A szélenergia ipari szakmai képviseleti szervezet, a GWEC (Global Wind Energy Council) adatai szerint 2012-ben 45 ezer 200 megawattal nőtt a szélerőművek áramtermelési kapacitása. Tavaly a legnagyobb ütemben Kína és Európa szélerőműves áramtermelési kapacitása növekedett. Kína rendelkezik a legtöbb szélerőművel is, amelyek összes áramtermelési kapacitása 91 ezer 400 megawatt. 2013-ban a kínai termelési kapacitás 16 ezer 100 megawattal nőtt. Kína a 2020-ra kitűzött szélerőműves áramtermelési kapacitáscélját 150 ezer megawattról 200 ezerre emelte meg.
A szélenergia termelési kapacitás rangsorában a második helyen az Egyesült Államok áll 61 ezer 100 megawattal. A 2013-as növekedés 1084 megawatt volt.
Németország 34 ezer 250 megawatt kapacitással harmadik a globális rangsorban. Tavaly a kapacitás 3238 megawattal nőtt.
Európa összesített szélenergiás áramtermelési kapacitása a tavalyi 12 ezer megawattos növekedéssel 120 ezer megawatt.
Ázsiában 115 ezer megawatt telepített szélerőmű áramtermelési kapacitás működik – írja az IG Windkraft közleménye. 

szélenergia európai potenciálszélenergia európai potenciál

Csak a szél villanyozta Dániát egy napig

Egy teljes napig csak szélerőművekből származó áramot használt Dánia. December 21-én 102 százalékot regisztrált az Energinet, ami azt jelenti, hogy több szélenergiát termeltek, mint az ország aznapi egész áramigénye.

Szélenergetikában is Európa sereghajtói vagyunk

Október elején tartották az 5. Magyar szélenergia workshopot, melyen nem kívántak felszólalni kormányoldali politikusok, illetve a szakmai hivatalok képviselői. Jót úgyse tudtak volna mondani.  Borsodban árválkodik Északkelet-Magyarország egyetlen szélerőműve. Bár a villamosenergia-rendszer a jelenlegi országos kapacitások három-négyszeresét is tudná kezelni, 2006 után egyszerűen leálltak a hatósági engedélyek kiadásával, a meglévőket pedig gyakran bírságolják.

A felsőzsolcai magányos szélturbina jól szemlélteti a hazai szélenergia-ipar állapotát.

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Olcsó napelemet a nyugdíjpénzből

A paksi bővítés ára: drágább áram, brutális veszteség

Tönkreteszik a magyar szélenergia-ipart

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek