A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Elismerte a kínai vezetés, hogy az elmúlt évtizedek ellenőrizetlen környezetszennyezése több tucat “rákos falu” kialakulásához vezetett az országban. A rák jelenleg vezető halálok Kínában, a betegség 2,7 millió ember halálát okozza évente, s minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak.

Az elmúlt években a mérgező és veszélyes vegyi szennyezés számos környezeti katasztrófához vezetett, s komoly egészségügyi és társadalmi problémákat okozott, köztük "rákos falvak" kialakulását – fogalmazott a környezetvédelmi minisztérium. Ez az első alkalom, hogy a kínai vezetés elismerte a jelenség létezését, a környezetvédő aktivisták korábban évekig hiába kampányoltak ez ügyben az interneten.

A gyűjtőfogalom többnyire ipari központok, gyárak mellett fekvő településeket takar, amelyek lakói a létesítmények károsanyag-kibocsátása következtében betegszenek meg. A minisztérium most részletes listát is közölt a "rákos falvakról". Eszerint ezekből több mint harminc ilyen van ma az országban, túlnyomó részük a keleti és középső tartományokban. Nem hivatalos becslések szerint valódi számuk jóval magasabb, akár a több százat is elérheti.

A minisztérium ötéves tervet tett közzé a környezetre ártalmas vegyi anyagok jelentette veszélyek megelőzését és szabályozását illetően. A központi tanulmány szerint jelenleg mintegy 40 ezer vegyi anyag van használatban az országban, köztük olyanok is, amelyeket a fejlett országok már rég kivontak a forgalomból. Ezek közül legalább háromezer mérgező vagy szennyező, a vezetés első körben 58 előállítását és használatát tiltaná be. Szintén szigorításra szorul a szennyező vállalatok ellenőrzése és a környezetvédelmi szabályok betartásának felügyelete – áll a dokumentumban.
Az egészségügyi minisztérium február eleji statisztikái szerint a rák jelenleg vezető halálok Kínában, a betegség 2,7 millió ember halálát okozza évente, s minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak. A lista élén a tüdő-, a máj- és a gyomorrák áll – derül ki a statisztikákból.
 

Kapcsolódó anyagok:

Itt a kínai vízbomba

Japán tárgyalni akar Kínával a légszennyezés miatt

Növekvő ivóvíz gondok Kínában

Újabb csirkebotrány Kínában

Egyre nagyobb a kínai városi légszennyezés

A világ elektronikus temetője

Kínai e-hulladék bomba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás