A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti/magyar radio

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretében készült afrikai tó-atlaszban ismertették 677 természetes és mesterséges tó állapotfelmérését. A helyzet nemcsak itt katasztrofális.

A legnagyobb afrikai tó, a Viktória-tó vízszintje 1 métert süllyedt a ’90-es évek elejétől, a nyugat-afrikai Csád-tó 90 százalékkal lett kisebb. Ugyancsak tragikus méreteket öltött a kenyai Nakuru-tó körüli erdők kivágása. A víztározók építése is rendkívül hátrányosan érinti a vizeket, például a Zambézi folyamrendszerét. Mindez veszélyezteti az ivóvízellátást, a szántóföldek öntözését és nem utolsósorban a halállományt , amely az egyik fő élelemforrása a helybélieknek. 



homoksír
homoksír
Ha az Amazonas vizének erős apadása tartós marad, az egész Dél-Amerikában veszélyes helyzetet, például súlyos vízhiányt teremthet. A brazíliai tévé-híradók megdöbbentő felvételekkel tudatják a világgal, hogy Dél-Amerika óriásfolyama, az Amazonas vízének jórésze eltűnt a medréből. Széles mellékágak helyett kanyargó patakok, a homokzátonyokon fennakadt, majd egészen szárazon maradt emeletes utasszállító-hajók figyelmeztetnek: vízhiány-katasztrófa fenyeget! Pedig ott most éppen ősz van, ám mégse szakadnak le a felhők az esőerdők szomjának oltására. A csapadékot hozó ciklonok, hurrikánok a jelek szerint most az északi féltekére zúdítják a terhüket.

Földünk második leghosszabb folyama, a 6430 kilométer hosszú Amazonas harmincötször akkora területről gyűjti be a vizeket, mint a Duna, s befogadja a 7000 méter magas Andok keleti oldalán kialakult gleccserek vizeit is. Átlagos vízhozama is világelső, másodpercenként 220 millió litert szállít (a Duna 6,4 milliót). Félő, hogy a vízhozam radikális csökkenése miatt a partokon súlyos károk érik a növény- és állatvilágot, de az embereket is. A partmenti településekről – például a kétmilliós Manaus-ból is – a folyóba engedett szennyvíz megmérgezheti a folyóvizet, és van ahova máris helikoptereken szállítja a hadsereg a palackozott ivóvizet. A vízhiány már a folyó középső szakaszán is jelentkezik, de a legtragikusabb a folyó torkolatának hatalmas, sokezer ágra szakadó, Közép-Európa nagyságú deltavidékén.

A fenyegető katasztrófáért a szakértők elsősorban a globális felmelegedés gerjesztette meteorológiai változásokat okolják. De hangsúlyozzák, hogy a kíméletlen, területnövelő erdőirtások, a pán-amerikai autópálya építése és a mellé települő kiszolgáló, majd lakótelepek is közrejátszanak a víz drasztikus fogyásában, s vele a Földünk egyik klíma-berendezéseként szolgáló esőerdők pusztulásában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás