Hirdetés

Több mint 100 ország 1500 városban vonultak utcára a fiatalok a globális elit klímaváltozással szembeni tétlensége ellen tiltakozva. S míg néhány politikus szerint a tanulóknak az iskolában a helyük, addig a tudósok a diákok mellé álltak.

Több ezer tudós írt alá petíciókat Nagy-Britanniától, Finnországon és Németországon keresztül egészen az Egyesült Államokig méltatva a diákok fellépését .

„ Ha az ember elpusztítja a Földet, ám legyen – mondja ez a lány, de nem csak magunkat pusztítjuk el, hanem az összes élőlényt a jegesmedvétől a növényekig, és velünk ellentétben ők nem tehetnek semmit. Csak mi emberek tehetünk ez ellen.”

„Azt gondolom, hogy jó, hogy ezt a mozgalmat a fiatalok indították el. Különben nem vennének minket komolyan, de ezúttal hallathatjuk a hangunkat, és ez különleges- teszi hozzá egy másik demonstráló.
 

Franciaországban több mint száz városban sürgették a kormányt cselekvésre a fiatalok. Csak Párizsban 40 ezer tüntető vonult végig az utcákon. Újdelhiben, India fővárosában, a világ legszennyezettebb városában, a légszennyezés ellen tiltakoztak a tüntetők, de majd minden ország követelésében a közös pont az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése volt. Via euronews.


Greta Thunberg: a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához

A politikusoknak és a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához – mondta Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap hírportálján tegnap, a Fridays for Future elnevezésű mozgalom világméretű tüntetésének alkalmából közzétett írásában. A péntekenkénti klímasztrájk résztvevőinek túlnyomó többsége nem rendelkezik választójoggal. "Képzeljétek el egy pillanatra, hogy ez milyen érzés. Látjuk, ahogyan mélyül a klímaválság, ismerjük a tényeket és mégsem vehetünk részt annak meghatározásában, kik hozzák meg a döntéseket a klímavédelemről. És tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy ti vajon nem sztrájkolnátok, ha azt gondolnátok, hogy a sztrájk segíthet a saját jövőtök biztosításában?" – olvasható a felnőttekhez és politikusokhoz intézett írásban.

Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás ellen küzdő 16 éves svéd lányt. A copfos Thunberg azzal került a címlapokra, hogy tavaly arra biztatta a diákokat: ne menjenek iskolába, hanem követeljenek az utcán gyorsabb és hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás