A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Sok a szemét a világ legmagasabb hegycsúcsának térségében, ezért 2019-ben kevesebb mint 300-ra korlátozzák a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására kiadandó engedélyek számát a kínai hatóságok.

Az északi oldalról csak a tavaszi szezonban engedélyezett a hegy mászása– adta hírül a China Daily kínai napilap. A kínai hatóságok terveznek egy nagyszabású hegycsúcstisztítást is, amelynek keretében először nyílik lehetőség arra, hogy a nyolcezer méter feletti térségből lehozzák az életüket vesztett hegymászók földi maradványait – mondta Njima Cering, a Kínai Hegymászócsapat vezetője.

A Mount Everest Kínában és Nepálban húzódik. Évente mintegy hatvanezer hegymászó és vezetőik keresik fel a hegy kínai területét. A Tibeti Autonóm Térség statisztikái szerint az elmúlt tíz évben több mint 300 hegymászó jutott fel a Csomolungmára az északi oldalról, a többi nyolcezer méter feletti hegycsúcsot mintegy 2300-an hódították meg.

Kínában a közelmúltban új törvény lépett életbe a hegymászóturizmus, a tudományos kutatások és az építkezések szabályozásáról a 33800 négyzetkilométeres Csomolungma Nemzeti Természetvédelmi Területen. A kínai hatóságok szerint ez a világ egyik legsérülékenyebb ökoszisztémája. A terület magjában, amely a teljes térség egyharmadát teszi ki, semmilyen ipari tevékenység nem végezhető a környezet megóvása érdekében.

A térségben létrehoztak olyan állomásokat, ahol gyűjtik, újrahasznosítják, illetve megsemmisítik a hegymászók által hátrahagyott szemetet – alumínium konzervdobozokat, műanyagzacskókat, sátrakat, oxigénpalackokat és tűzhelyek tartozékait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás