A rovat kizárólagos támogatója

Leállt az Illatos úti méregtelep kármentesítése. Épp 3 éve vitték el az utolsó szétrohadt hordót a hajdani Budapesti vegyiművek ferencvárosi telephelyéről, az Illatos útról, miután Baranyi Krisztina helyi képviselő Orbán Viktorig ment az ügyben. Az akkori ígéretek elszálltak, a mérgek maradtak a talajban.

Három évvel az utolsó, mérgező anyaggal teli hordó elszállítása után sem történt meg az egykori Illatos úti Vegyiművek kármentesítése. Az ügyet kirobbantó képviselő szerint azért, mert az állam és a felszámoló egymásra mutogat, miközben a súlyosan egészségkárosító anyagok tovább szennyezik a környék levegőjét és a talajvizet. A Greenpeace szerint sürgős állami beavatkozásra lenne szükség.

További részletek a videóban >>>

Bemérik az Illatos úti szennyezést

Bemérik az Illatos úti szennyezést

Csaknem kétezer olyan helyszín van az országban, ahol az Illatos útihoz hasonló jellegű munka folyt, de ilyen törvénysértésre nincs példa – nyilatkozta Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott
3 éve 2016. január 8-án.

A veszélyes hulladékok elszállítása után elkezdődik a tényfeltárás az Illatos úti telepen; megvizsgálják, mi rakódott le a talajban, a talajvízben, illetve a zárt vezetékekben, amelyeken áthaladtak a veszélyes anyagok – közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott. Az összes veszélyes hulladékot elszállították a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről, mely nettó 1,66 milliárd forintba került. A költségeket a tulajdonosoknak kellett volna állniuk, ők azonban fizetésképtelenséget jelentettek még 2007-ben. Elmondta azt is, hogy tavaly nyáron állami felszámoló lépett a korábbi helyére, miután az előző felszámoló nem tudta teljesíteni azt a jogszabályi kötelezettségét, amely a veszélyes anyagok elszállítására vonatkozott.


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás