Hirdetés

Hulladékkáosz: a csőd szélén áll a második legnagyobb hazai lakosságihulladék-szállító, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Sokba fog fájni a “kukaholding vízfej.”

A Fidesz a legortodoxabb sorosista iskolák szélsőliberális tanításai mentén készül az önkormányzati – értsd: saját polgármesterei kezében lévő – hulladékcégek szétverésére. A vállalt cél ugyanis a gyengék kiszórása. Természetesen nem épp piaci alapon: a szemétszállítóknak továbbra se versenyben, az igények és a profit között egyensúlyozva kell kihozni magukból a legtöbbet. A döntéshozók inkább központosítanak. A hulladékcégek ügyeiben mostantól egy újabb állami vízfej dönt élet s halál dolgában.

A melót persze továbbra is helyben kell elvégezni. De a bevétel immár a központi kasszában csörög. Ahol aztán minden szempontból képzett irodisták döntik majd el, melyik hulladékcégnek mennyi jár.  A kormány azzal érvel, csak így törhetők le a kiskirályságok, a kamu költségek, így bukhat ki a helyi haver nullás kukadíja.

A hulladékcégek a maguk módján veszik fel a kesztyűt: ha nem az övék a felelősség, úgy immáron folyamatosan világvégével fenyegetve passzírozhatják ki a legtöbb pénzt a központból. Ez a természetes reakció láthatólag meglepte az önnön tévedhetetlenségüktől eltelt fővárosi ötletgazdákat. A központban így a kezdeti nyugalmat kapkodó tűzoltás váltotta fel.  A jelek szerint attól függően utalják a gyorssegélyeket, hogy melyik polgármester milyen hangerővel, hány percen belül leálló szemétszállítással fenyeget. Minderre eddig pont 25 mil­liárddal több közpénz ment el, mintha nem történt volna semmi. Miközben tény, hogy normál esetben még valóban kéne bír­niuk a tartalékokkal.

Vagyis a „vidéknek" éppenséggel kapóra jött a szokás szerint hanyag-önelégült központosító szándék. Az új világban az is sokat számít majd, ki hogy fekszik odafönn. De valószínűleg ez se jelent túl nagy váltást. Csak most már nem a helyi, hanem a nagybani kamuzást kell támogatni, és országos haveroknak jár az ingyenes szemétszállítás.  Értsék már meg: a főnök ebben se tűri a konkurenciát.
 

Félmillió embert lephet el a szemét 

Hulladékkáosz: a csőd szélén áll a második legnagyobb hazai lakosságihulladék-szállító, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
A 2014-es több mint félmil­liárd forintos vesztesége után tavaly már közel egymilliárd forintot bukott Magyarország második legtöbb háztartási településihulladék-szállítója, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. – derül ki a cég nemrég leadott tavalyi eredményadataiból. Ennek nyomán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szolgáltató saját tőkéje mínusz egymil­liárd közelébe süllyedt. Mivel magyar cég így tartósan nem működhet, a könyvvizsgáló, a Versatile-Audit Kft. felhívta a figyelmet: ha a saját tőke az idén is mínuszban marad, intézkedni kell a feltőkésítésről. Mivel a számok között egyéb tartalékoknak sincs nyoma, nem látszik más megoldás, mint hogy a tulajdonos – az önkormányzati Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás – betoljon a cégbe legalább egymilliárdot.

A veszteség döntő hányada az egy évnél régebbi lakossági tartozások elszámolásából keletkezett – tájékoztatta lapunkat Seszták Oszkár, a tulajdonosi társulás, egyszer­smind a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke. Mivel ezt idén is el kell számolni, valamint az újabb beruházások fenntartási alapja is nő, az elnök az idei veszteséget is hasonló mértékűre teszi. Üzemi szinten ugyanakkor, különösen az állam nemrég alapított közszolgáltatója, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerepvállalásával, meglátása szerint ­II–IV. negyedévük nullszaldósra jöhet ki.
RÉSZLETEK a nol.hu-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás