Hirdetés

Tempósan tűnnek el a Balaton szabadstrandjai, az idén már csak húsz olyan település akad a tó körül, ahol vannak ingyenes, fürdésre kialakított partszakaszok – írta a Népszava ma.

A lap megjegyzi: ezek közül hat településen – Balatonkeresztúr, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonszemes, Zamárdi és Örvényes – csak szabadstrandokat alakított ki az önkormányzat. Az utóbbi döntéssel az érintett települések lemondtak a Magyar Turizmus Zrt. strandfejlesztési pályázatán elnyerhető támogatásokról, mert a turisztikai cég csak megtérülő beruházásokat, vagyis fizetőstrand-fejlesztéseket dotál – teszik hozzá.

A part menti települések polgármesterei nem vitatják, hogy az ingyenes csobbanás állampolgári jog, ám egy szabadstrand fenntartásának költsége évi több tízmillió forintra rúghat – írta a Népszava.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere a lapnak elmondta: a város éves szinten több tízmillió forintot költ a mintegy három kilométeres strandjára, amit részben a parkolási díjakból teremt elő. Balatonmáriafürdőn a központi fizetőstrand mellett hét szabadstrand is van, előbbiből évi 12-14 millió forint bevétele származik az önkormányzatnak, ami Galácz György polgármester tájékoztatása szerint nem fedezi a szabadstrandok fenntartását, ezért a település szintén a parkolási díjakból igyekszik plusz forrást előteremteni.
  Részletek a Népszavában >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás