A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A korábbi bejelentéssel szemben később, csak májusban viheti bíróság elé az Európai Bizottság (EB) a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt az érintett kilenc uniós tagállamot, köztük Magyarországot.

A brüsszeli testület eredetileg azt közölte, hogy szükség esetén, megfelelő válaszlépések hiányában már március közepén az Európai Bíróság elé viszi azon államokat, Csehországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot, Romániát, Spanyolországot és Szlovákiát, amelyekkel szemben már második szakaszba lépett a magas légszennyezettség miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás. Az EB egyik szóvivője megerősítette azokat a sajtóhíreket, melyek szerint Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a testület sűrű napirendjére hivatkozva úgy döntött, hogy áprilisban már nem fognak döntéseket hozni a tagországokkal szembeni jogsértési eljárások ügyében, legközelebb majd csak májusban, a 2021 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetésről szóló javaslat eheti beterjesztése után.

Megfigyelők szerint a lépés kínos helyzetbe hozza Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztost, aki a hónap elején azt közölte, hogy április végén több országgal szemben is tovább fognak lépni az eljárásban. A ClientEarth nevű környezetvédelmi szervezet csalódottságát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. "Ha a bizottságot valóban érdekli az európaiak egészsége, akkor legfőbb ideje, hogy a nyilatkozatokat tettek kövessék", szögezték le közleményükben. Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben.

A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak, közölte az Európai Bizottság. Amennyiben egy tagország az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett országgal szemben.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás