A rovat kizárólagos támogatója

Egy eldobott cigicsikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat. Egy csikk akár 1000 liter vizet is beszennyezhet. Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány, a Füst-Öl téli kampánya egyik szemléletformáló elemeként.

Cigicsikkek hevernek az úton, az út mellett, sőt már kimutathatóan az óceánokban is, amik a legújabb vizsgálatok szerint károsabbak a környezetre, mint a mára már közutálatnak örvendő műanyagszívószálak. A magyar lakosság körében végzett nem reprezentatív felméréseink szerint a többséget kimondottan zavarja a szétdobált cigicsikkek látványa. Továbbá a JÖN Alapítványunk által szervezett szemétszedési akciók során a leggyakrabban előforduló hulladék a cigicsikk.

Egy eldobott cigicsikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat. A kihívással egybekötött esemény célja felhívni a figyelmet a cigicsikkek komoly környezetszennyező hatására és a dohányzó lakosság figyelmét felkelteni annak megfelelő kidobására.

A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, amiből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.  A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak
Évi kb. 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amely cellulóz-acetátból készült, műanyag alapú szűrőt tartalmaz. Miután a csikket eldobták, a szűrőknek
évtizedekbe telik, mire teljesen lebomlanak – miközben környezetszennyező anyagok szabadulnak fel.

 

2021-ben életbe léphet egy új EU-s rendelet, amiben kimondják, hogy a dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

A cigicsikkmentes február esemény az alábbi probléma megoldási javaslatokból épül fel:

—  cigicsikktartó tárolók,
—  egyedi kukák kihelyezése,
—  szemléletformáló cikkek,
—  figyelemfelkeltő videók,
— #nemdobomel #cigicsikmentes hashtagek használatának ösztönzése.

cigarettacsikkek a tengerparton. kép: Thomas Jones Ocean Conservancy

A Cigicsikkmentes február alkalmával  a JÖN Alapítvány – a Füst-Öl téli kampánya egyik szemléletformáló elemeként – szeretné felhívni a lakosság figyelmét az eldobált cigicsikkek okozta súlyos környezetszennyező ártalmakra. Remélve azt, hogy minél kevesebben fogják az elszívott cigarettát eldobni, elpöckölni.

Több fronton gyilkol a dohányzás

Több fronton gyilkol a dohányzás

A május 31-i dohányzásmentes világnaphoz időzített tanulmány szerint a dohány termesztése, szárítása, valamint a cigaretta gyártása és elszívása szennyezi a légkört és erdőirtáshoz vezet. Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban. Mennyire veszélyes az anya dohányzása?

Oleg Chestnov, a WHO egyik igazgatója szerint a jelentéssel arra akartak rámutatni, hogy a dohányzás nem csupán egészségügyi, hanem az egész Földet sújtó problémát jelent. Más növényekhez képest a dohány termesztéséhez több trágyára és rovarirtóra van szükség. Erdőket irtanak ki, hogy termőterülethez jussanak, ám a dohánylevelek kiszárításához szükséges tüzelőt is rengeteg fa kivágásával kell előállítani.

Kapcsolódó anyagok:

A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak

Cigarettacsikkel a paraziták ellen

Cigaretta és környezetszennyezés

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek