A rovat kizárólagos támogatója

Ernst József életteljesítményének elismeréseként az Életfa Emlékplakett ezüst fokozatát kapta augusztus 20-án Fazekas Sándor földművelési minisztertől, ezt azonban most levél kíséretében postán visszaküldte.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. gazdaságának szétdarabolása miatt háborodott fel a 80 éves agrárszakember, ezért döntött úgy, hogy visszaküldi az agrárminiszternek az augusztus 20-i állami ünnepen tőle átvett díját – írta a hvg.hu.

Ernst József a döntését azzal indokolja, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., korábban állami gazdaság tevékenységét jól ismerve, úgy véli, annak szétdarabolásával olyan 230 éves mezőgazdasági komplexumot tesznek tönkre, amelynek neve és híre nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is ismert.

„A törököktől ‘karddal szerzett’ koronabirtokon II. József alapította meg a ménesgazdaságot, azzal a kifejezett céllal – és a ‘Végezés’ című dokumentumában is megfogalmazva –, hogy jó minőségű tenyészállatokkal segítse a falvak népének gazdálkodását” – írja a miniszternek küldött levelében a szakember, aki szerint a 230 év során forradalmak, államformák változásai, politikai rendszerek bukásai és újak feltűnése, a két világháború, földosztás sem rendítette meg Mezőhegyest, amely mindenkor iskolaműhelye volt a magyar gazdászgenerációk sorának, akiknek köszönhetően a magyar mezőgazdaság a világ legjobbjai közé emelkedett.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. szétdarabolásáról itt olvashat, de írt róla a HVG hetilap 2015/35. számában is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás