A rovat kizárólagos támogatója

Újjászülettek a vizes élőhelyek Belső-Somogyban, így az új táplálkozó területeket birtokba vették a fekete gólyák, a rétisasok, és a vidrák is.

Uniós forrásból éledtek újjá a vízjárta területek a fekete gólya, a rétisas és a vidra hazájában: Belső- Somogyban. A fejlesztések során a vízparti élőhelyek változékonyságának növelése, a táplálékforrások bővítése által a rétisas és fekete gólya fiókák túlélési esélye javult, a vidrapopulációk megerősödtek, a tájidegen fafajok visszaszorításával, az aranyvessző rendszeres kaszálásával a legelő eredeti vegetációja megerősödött, ugyanakkor a fáslegelő idős tölgyeinek az újulata is fejlődésnek indult.

A beruházás során a Somogyfajsztól Csokonyavisontáig húzódó 6 tavas területen megerősítették az évtizedek óta elhanyagolt töltéseket, felújították a megfelelő vízszint tartásához nélkülözhetetlen zsilipeket, átereszeket. A közel 175 hektárt érintő projekt keretében az eddig szárazon álló teleltető- és nevelőtavak újra megteltek vízzel. Somogyfajszon elkészültek a „Fekete gólya etető tavak”, és „Kanalasgém vizes élőhelyek” fantázianéven új, 6 egységből álló időszakos és állandó vízborítottságú tavacskákat alakítottak ki, amelyeket 2015 tavaszán már birtokba is vettek a madarak. A beruházás nemcsak természetvédelmi, hanem turisztikai szempontból is nagyon hasznos, jó példaként szolgál az ember és a természet közötti harmonikus együttélésre. Javulnak az itt élő állatok és növények életkörülményei, a táj pedig visszakapja azt a természetességet, amely korábban oly jellemzője volt e térségnek.

Elkészült a projektfilm is, melynek operatőre Kele Andor, a szöveget Sáfrány József írta.

A beruházásra az Európai Unió és a Magyar Állam nyújtott a településeknek támogatást, melynek köszönhetően 2013 és 2015 között 444 millió forintot fordíthatott a Somogy Természetvédelmi Szervezet a fejlesztésre.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek