A rovat kizárólagos támogatója

Sikeresen költött és már fiókáját vezetgeti az a túzoktojó, amelyet idén márciusban láttak el GPS-jeladóval a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE-projekt keretében eddig négy túzokot látott el műholdas jeladóval. Ebből három olyan hím ivarú fióka volt, amelyeket mentett tojásból keltettek és neveltek fel 2017-ben a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson. A negyedik azonban egy idősebb, vad túzoktojó, amely idén március 1-én került kézre. A túzoktojót március 2-án szabadon engedték, mozgását azóta folyamatosan figyelték.

Először egy telelő vad túzokcsapathoz csatlakozott, amely egészen március végéig a dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület közelében tartózkodott. Áprilisban, amikor a dürgési, párzási időszak elkezdődött, a jeladós tojó a Körös-Maros Nemzeti Park védett területein mozgott. A készülék által adott jelek alapján azt is meg tudták állapítani, hogy párzása április legvégén volt, majd május elején költésbe kezdett, egy extenzív művelésű gabonatáblában. Május végén a jelek már azt mutatták, hogy a madár többet mozog, amiből arra következtettek, hogy minden bizonnyal befejezte a költést.

Felkeresték tehát a fészkét és nagy örömükre rá is bukkantak a tojóra, amely már szépen vezetgetett egy fiókát. Az első napokban csak a gabonatáblában mozogtak, később azonban már a szomszédos (szintén nemzeti parki) gyepterületről érkeztek a jelek.

Ez volt tehát az első alkalom, amikor a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság GPS- jeladó segítségével, a párzástól egészen a fióka kikeléséig folyamatosan nyomon tudta követni egy túzoktojó mozgását. Természetesen a megfigyelést ezután is folytatják. A „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE-projekt keretében további túzokokat is el fognak látni jeladóval, s ezáltal még többet tudhatunk meg e ritka madarak élőhely-használatáról, életmódjáról.


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás