Hirdetés

Tíz nap leforgása alatt három jelentős nemzetközi díjat kapott Máté Bence, a világ egyik legelismertebb természetfotósa. A 29 éves „láthatatlan madárfotós” ezzel az egyedülálló teljesítményével nemcsak a magyar természetfotózás hírnevét öregbíti a világban, hanem díjnyertes alkotásaival felhívja a figyelmet hazánk természeti szépségeire is.

 

 

 

 

 

 

1.   Több mint 600 pályázó közül a legjobb


Máté Bence: Ébresztő

Máté Bence: Ébresztő

A MontPhoto Nemzetközi Természetfotó Pályázat fődíját nyerte el Máté Bencének Ébresztő!című képe 2014. október 4-én. A nemzetközi megmérettetésen a szakmai zsűri 4 kontinens 37 országából 615 fotós munkái közül ítélte a magyar fiatalember munkáját a legjobbnak.
Máté Bence a Kiskunsági Nemzeti Parkban 2014-ben készült alkotását nyújtotta be pályázatra. A díjazott természetfotós azért választotta ezt a fotót, mert kompozíciója szakít a megszokott elvekkel, és közben egy történetet mesél el. „A kócsagok az első héten még rettegtek a sasoktól, és jóval hamarabb elrepültek annál, hogy egy képre lehetett volna őket komponálni, később azonban csökkent a távolság. Egy napsütéses téli napon, amikor egy közeledő sast követtem a teleobjektívemmel, figyelmes lettem az előtérben homogénen megjelenő kócsag jelenlétére. A képben rejlő lehetőségeket a másodperc tört része alatt kellett felismernem, komponálnom és jó időben lenyomnom a gombot, amikor a kompozíció tökéletes volt. Később próbáltam még ehhez hasonló képet készíteni, de talán az is növeli a kép értékét, hogy azóta esélyem sem volt megismételni.” – mondta el Máté Bence.
A fiatal fotós a kép elkészültének körülményeiről így nyilatkozott: „2005-ben, az első digitális technikával készült projektem során 33 napot töltöttem a jégen egy határtalanul kényelmetlen egy köbméteres sátorban, olykor minusz 20 fokban. Akkor kezdtem álmodozni arról, hogy egy ilyen jellegű fotózást egyszer majd jó lenne megismételni kényelmes körülmények között is úgy, amikor a lábujjaim lefagyása helyett minden idegszálammal a fotózásra koncentrálhatok. Ez az álom évvel később vált valósággá: felépítettem egy padlófűtéssel, légkondícionálással, internettel és felszerelt lest, amely előtt – ha a természet is úgy akarja – zseniális jelentelek játszódnak le. Ezek a technikai előkészületek nagyban megkönnyítették számomra azt az 50, megszakítás nélküli lesben töltött napot, ami alatt a győztes kép is készült.”
Máté Bence Az elme diadala c. fotója közönségdíjat nyert.

2.     53 nap megszakítás nélkül a lesben: újabb fődíj


Máté Bence: Rétisas

Máté Bence: Rétisas

2014. szeptember 27-én Belgiumban az AVES 2014 Namur Nemzetközi Madárfotó Verseny ismét fődíjat nyert Máté Bence, a Rétisas című fotójával.

„A fődíjat a Kiskunsági Nemzeti Parkban készítettem akkor, amikor a fiatal rétisas percek alatt darabokra szedte a zsákmányát.” – mesélt a kép elkészítéséről Máté Bence. „Ezért a képért 53 napot töltöttem 2013 telén megszakítás nélkül az egyik lesemben, ahová – hosszas kísérletezés után – végre mindennap sikerült odacsalogatnom a rétisasokat. A recept mindössze annyi volt, hogy naponta kihelyeztem a jégre egy haltetemet, amelyet a hely zavartalanságának köszönhetően mindig el is fogyasztottak a sasok. Az első három hét úgy telt, hogy 30 méternél nem jöttek közelebb, majd egy ködös januári napon az egyikük felszállt a les tetejére, mintegy 30 cm-re tőlem, és attól kezdve birtokba vették a területet. Hatalmas karmaik a les fémből készült napellenzőjén csattogtak. Ezennel meg is dőlt az aggályom, miszerint a lestől tarthattak, bizalmatlanságuk okára emberi ésszel nehéz magyarázatot találni. A les előtt gyakran több száz tőkésréce is tartózkodott, és arra számítottam, hogy majd belőlük is fognak zsákmányolni a sasok, ám ezek a madarak meglehetősen lusták. Az általam kínált könnyű táplálékszerzési lehetőség – ami néha több hetes haltetemeket jelentett – sokkal inkább izgatta a fantáziájukat, mintsem hogy az élő madarak közül friss húst zsákmányoljanak. Egész télen mindössze kétszer láttam, hogy récét ragadtak ki a tömegből.”

A természetfotós a fődíj mellett az alábbi helyezéseket nyerte el az AVES 2014 Namur Nemzetközi Madárfotó Versenyen: Werkfotó kategória: 1. hely; Mini sorozat: 2. hely; Ember és madár kategória: 3. hely; Kreativitás kategória: 3. hely; Portré: 3. hely.

3.   Máté Bence nagy kócsagja 1750 európai fotó közül a legjobb


Máté Bence: Nagy Kócsag

Máté Bence: Nagy Kócsag

Máté Bence a Kiskunsági Nemzeti Parkban készült Nagy kócsag c. alkotása nyerte idén Németországban az EuroNatur Pályázat első díját 2014. szeptember 25-én. A nemzetközi megmérettetésre 23 országból 421 fotós 1750, európai állatokat ábrázoló fotót küldött be, amelyek közül a szakmai zsűri a magyar fotós munkáját ítélte a legjobbnak.

„A lemenő nap fénye csodás atmoszférát teremtett a fotózáshoz”- idézte fel Máté Bence a kép elkészítését. „A tollászkodó nagy kócsag köré az aranyló napsugarak fénykoszorút fontnak, amelyek hangsúlyozták a madár kecses formáit. Ez volt az a pillanat, amelyet szerencsém volt lencsevégre kapni. Különösen kedves számomra, hogy ezzel a képpel nyertem el a fődíjat, hiszen a nagy kócsag a magyar természetvédelem szimbóluma, címerállata.”

Máté Bence az EuroNatur 2014 versenyén nyert további díjai: 4. helyezés a Haris c. képpel; 9. helyezés a Borzas gödények c. alkotással.

***

Máté Bencéről:

Máté Bence a világ egyik legelismertebb természet- és madárfotósa. Első díját 2000-ben 15 évesen kapta, amikor „Az év ifjú természetfotósának” választották Magyarországon. Ezt az elismerést azóta három alkalommal ítélték meg számára, és további négy alkalommal felnőtt kategóriában is „Az év természetfotósa” lett.

2010-ben nyerte el a világ legnagyobb presztízsű természetfotós pályázatán a londoni Természettudományi Múzeum BBC Wildlife Photographer of The Year világversenyén Árnyjáték (Marvel of Ants) című képével „Az év természetfotósa 2010” díjat, amelyet a természetfotózás Oscar-díjaként tartanak számon. A verseny 50 éves történetében Máté Bencét a legfiatalabbként, mindezidáig egyetlen magyarként díjazták ezzel a címmel, és azóta is minden idők legeredményesebb versenyzőjeként tartják számon. A BBC versenyén 2005-2011 között négyszer ítéltek meg számára a 26 év alatti versenyzőknek járó Eric Hosking-díjat, amellyel a legjobb fotókollekciót ismerik el minden évben.

Máté Bence jelenleg természetfotózással, filmsorozatának folytatásával, továbbá speciális lesek építésével foglalkozik. Képei és elismerései ugyan több kontinenshez kötik, legfőbb inspirációját mégis saját lakókörnyezetéből, a Kiskunsági Nemzeti Parkból meríti. A fotózás Máté Bence és csapata számára nem pusztán munka, hanem hivatás és egyben szenvedély is.

Könyvei: Láthatatlanul (magyar/angol), A madárfotózás kézikönyve (angol/német/finn)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás