Hirdetés

Hogyan segíthetjük a természet – és benne saját magunk – védelmét kertészkedés közben? Melyek azok a növények, amiket nem tudunk féken tartani a kertünkben, és onnan kiszabadulva a természetben is károkat okozhatnak? Mit ültessünk helyettük és hogyan szabadulhatunk meg tőlük? Válaszok az özönnövény kisokosban, melyet itt letölthet.

Ablakunkon kinézve kedves, szívet melengető látványt nyújt zöldellő kertünk, színek széles skálájában pompázó virágágyásunk, szépséges díszfáink kerítést szegélyező sora. Mi is lehetne otthonosabb ennél a kis paradicsomnál, amit magunknak és családunknak sok-sok munka árán teremtettünk! Hogy is lehetne ez a békés oázis kiindulópontja a természeti környezetünket veszélyeztető inváziónak?

Sajnos kertjeinket, udvarainkat gyakran idegen, egzotikus növényekkel díszítjük, melyek közül néhány gyorsan és agresszíven terjedve kiszoríthatja honos vetélytársait. Ennek a kezdetben észrevétlen folyamatnak gyakran egy tájidegen, kerthatárt nem ismerő flóra az eredménye, amely „kiszabadulva” hatalmas területeken okozhatja az őshonos fajok eltűnését. Szerencsére azonban számtalan, szebbnél szebb, illatosabbnál illatosabb honos növényt tudunk ezen özönfajok helyett javasolni!

Vadvirágok, színes cserjék és lombos fák sora várja, hogy otthonunkat díszítse, anélkül, hogy a környező élővilágot veszélyeztetné. A WWF Magyarország 27 éve dolgozik hazánk páratlan természeti kincseinek megóvásáért. Több mint száz sikeres projekttel a hátunk mögött ma is közös, fenntartható jövőnk megteremtésén fáradozunk, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. Meggyőződésünk, hogy ezt az egyensúlyt képesek vagyunk együtt kialakítani és fenntartani – ehhez azonban saját házunk táján kell kezdenünk a tanulást!

Bízom benne, hogy kiadványunk segítségedre lesz számos, honos növényekkel teli, színpompás kert és udvar kialakításában.

Tarts velünk Te is, mondj nemet az inváziós fajokra, és segíts hazánk természeti értékeiknek megtartásában! Kellemes kertészkedést kívánok- olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a WWF Magyarország özönnövényekről szóló most megjelent közös kiadványának előszavában – melyet itt letölthet: Özönnövények a kertben (7,3 MB pdf.)


MIK AZOK AZ ÖZÖNNÖVÉNYEK?

Egy terület élővilágát a természet folyamatai mellett az ember is sokféleképpen alakíthatja. Például úgy, hogy olyan növényeket ültet oda, melyek korábban nem fordultak elő, tehát ott nem őshonosak. Az ilyen növényeket idegenhonosoknak nevezzük. Az idegenhonos növények a legkülönbözőbb helyekről kerülhetnek hazánkba, így Európa más tájaitól

Ázsián keresztül Észak- és Dél-Amerikáig bárhonnan, de olyanokat is ismerünk, melyek Afrikából származnak. Európában több mint 12000 idegenhonos növény- és állatfaj fordul elő. Ezek döntő többsége nem okoz semmiféle problémát, azonban kb. 10%-uk újdonsült hazájában olyan kedvező életfeltételeket talál (sokszor kedvezőbbet annál, mint ahonnan érkezett), hogy terjedni kezd, és nagy területeket képes meghódítani.
Az ilyen növények gyakran minden más növényfajt kiszorítanak maguk közül. Ezeket hívjuk inváziós növényfajoknak, vagy igen találó magyar kifejezéssel özönnövényeknek, mivel egyes területeket valósággal „elözönlenek”. Özönnövényeknek tehát azokat az idegenhonos növényfajokat nevezzük, melyek egy új élőhelyre kerülve folyamatosan terjeszkednek, és kiszorítják az őshonos fajokat.

Nyitókép: É-amerikai kisvirágú őszirózsa kép: Schmidt Dávid

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás