A rovat kizárólagos támogatója

Hiába vetettek ki adót a környezetszennyező táskákra, így is évi 700 millió fogyott belőle évente. Mostantól egy sem kerül a boltokba.

Mától nem lehet kapni egyetlen nagy-britanniai Tesco pénztáránál sem műanyag bevásárlótáskát. A cég elsőként a brit áruházláncok közül úgy döntött: leállítja a műanyag kis szatyrok eladását, helyette 94 %-ban újrahasznosítható anyagokból készült táskákat fognak árulni. Ez ugyan kétszer annyiba fog kerülni, mint az eddig használt táskák, 5 helyett 10 pennybe, de ha valaki a sérült vagy elszakadt táskáját visszaviszi a boltba, ingyen kap helyette újat.

A Tesco szóvivője azt is bejelentette: minden eladott táska árának 40 százalékát jótékony célokra fogják fordítani, a többi fedezi az előállítás költségeit és az adókat. A rendszer tesztje alatt 6400 szervezet kapott összesen 33 millió fontot – írta a Guardian. Nagy-Britanniában 2015-ben vetettek ki darabonként 5 penny adót minden egyes eldobható műanyag táskára (vagyis a Tesco pontosan annyi pénzt kért el ezekért, amennyit le kellett adóznia). A környezetvédelmi minisztérium úgy számolt, hogy azóta 85 százalékkal csökkent az eladott táskák száma, de csak a Tescótól is is évente 700 milliót vettek.

A HVG.HU szerint mielőtt az egész országban bevezették volna az új rendszert, három városban – Aberdeenben, Dundee-ban és Norwichban – már tíz héten át tesztelték: a vásárlók 25 százalékkal kevesebbet vettek az újrahasznosítható szatyrokból, mint korábban az eldobhatókból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás