Hirdetés

Egy éve a földművelésügyi miniszter elfogadta a szlovák-magyar határon átnyúló „Szigetköz-Zitny ostrov Natúrpark/Nemzeti park” szigetközi területekre vonatkozó megalapozó szakmai háttértanulmányt és aláírta a Szigetköz Natúrpark címbirtokosság oklevelét. Egy évvel a Szigetköz után Zselicben is natúrparkot avattak.

„A Szigetköz az ezer sziget országa, ebben a natúrpark a természet, a táj és az abban élő ember harmóniája, összhang a tájban.” – hangsúlyozta dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke a 2018 március 27-i eseményen. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 26 évben felhalmozott, most hasznosuló tudáskincs, előkészület és megbeszélések sorozata előzte meg azt a koncepciót, ami alapján Szigetköz most elnyerte a natúrpark címet.

A Szigetköz Natúrpark 26 település összefogása, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának gesztorsága mellett. A kitűzött cél megvalósítása érdekében együttműködő szakmai partner a megyei önkormányzat, a megyei közgyűlés, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület, a Szigetköz-Mosoni-sík Leader Egyesület és a Pisztráng Kör Egyesület, valamint folyamatosan csatlakoznak újabb szervezetek. Dr. Pető Péter kiemelte: látható natúrparkot szeretnének, aminek előnyeit az itt élők és az ide látogatók egyaránt élvezik. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az elmúlt negyed évszázadban politikusok és civilek sokan segítették megtartani a Szigetköz zászlaját, ami sokszor megbillent. Kitartó munkájuk eredménye a cím elnyerése. Ám mint fogalmazott: a Szigetköz végtelen történetében ez is csak egy stáció. Tovább kell adnunk ezt az örökséget és megőrizni a jövő generációknak.

„Több évtizedes összefogás eredménye a Szigetközben a natúrpark cím elnyerése.” – hangsúlyozta dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár. Elmondta: ez a tizedik natúrpark Magyarországon, amik így már hazánk területének mintegy hét százalékát fedik le. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: nemzeti parkokkal ellentétben a natúrparkok alulról jövő kezdeményezéssel alakulnak ki. Az adott területen lévő települések és az ott élők összefogásának és elszántságának eredménye. A politikus hozzátette: korábban kevésbé volt szabályozott a cím odaítélése, ám az elmúlt években történtek előrelépések ezen a területen. Céljuk, a natúrparkok jogi szabályozása, egy önálló jogszabály megteremtése. Tóth Péter, Lipót polgármestere a térség településvezetői képviseletében méltatta a natúrpark cím megszerzésének fontosságát és beszélt a Szigetköz értékeiről. Hangsúlyozta: meg kell őrizni ezeket az értékeket a jövő generációknak.
Széles Sándor megyei kormánymegbízott arról beszélt, az elmúlt negyed évszázad alatt sokan akarták már felülről megmondani, hogy mi jó a Szigetköznek anélkül, hogy az itt élőket megkérdezték volna. Most azonban eredményre vezethet az alulról jövő kezdeményezés és összefogás.
Berényi József, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke a Csallóköz és Szigetköz érdekében létrejött határ menti együttműködés fontosságát emelte ki, ami mint mondta: az uniós forrásoknak köszönhetően már arról is szól, miként tudják közösen fejleszteni a térséget.



TOVÁBBI FOTÓK >>>

Az eseményen adta át dr. Nagy István, országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a natúrpark címbirtokosságot igazoló oklevelet dr. Pető Péternek. Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: a Szigetköz Natúrpark alkalmas lehet a térség specifikus problémáiban érdekképviseletre és lobbi tevékenységre is. Ilyen például a csípő szúnyog kérdése, a hód kártételek megelőzése, valamint az elárasztásos vízpótlás, továbbá a mértéktelen turizmus természetkárosító hatásainak csökkentése. A pályázat megvalósítása során erősödhet Szlovákiában és Magyarországon a Szigetköz-Csallóköz térségében tevékenykedő állami és civil természetvédelmi és környezetvédelmi, továbbá turisztikai szervezetek együttműködése is.

Egy évvel a Szigetköz után Zselicben is natúrparkot avattak.

Már tizenhárom natúrpark működik hazánk területén. Tizennégy somogyi település összefogásának köszönhetően létrejött ugyanis a Zselici Ezüsthárs Natúrpark. Az ünnepélyes címátadó ünnepséget 2019 márvius 29-én tartották Kaposmérőn.Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás