A rovat kizárólagos támogatója

A világ vízfogyasztása 2030-ig 40 %-kal növekedhet, ezzel egy időben a világ energiaigénye a jelenlegi 50 százalékával, táplálékszükséglete pedig egyharmadával növekszik – áll az ENSZ egy friss jelentésében.

A világon 1,3 milliárd ember él áram nélkül. “Azok a területek, ahol az embereknek nem áll rendelkezésükre elegendő víz, általában egybeesnek azokkal a régiókkal, amelyek lakói számára nem biztosított az áram” – írja a 2014-es World Water Development Report, amelyet eddig háromévente adtak ki, mostantól azonban évente jelenik meg.

“A víz- és energia-ellátottság az egyén és a társadalom fejlődésének kulcseleme” fejtette ki Richard Connor, a tanulmány vezető szerzője a Párizsban tartott sajtótájékoztatón.  A tanulmány becslései szerint a világszintű vízellátást veszélyezteti a sok országban egyre növekvő energiaigény. Már most a világ vízfelhasználásának 15 százalékáért az energia-előállítás a felelős, 2035-re pedig ez az érték 20 százalék körülire emelkedhet.  A globális energiatermelés kilencven százaléka nagyon sok vizet igényel, ilyen például a bioüzemanyagok előállítása. A jelentés szerint a világ energiaigénye 2035-ig hetven százalékkal növekszik, aminek felét India és Kína energiafogyasztása jelenti.

A két szektor erős összefonódása miatt a világ víz- és energiaellátásával foglalkozó felelősöknek lényegesen szorosabban kell együttműködniük – vélik a szakértők. “Anélkül, hogy mindenki számára elérhető lenne a víz és energia, nem lehetséges a fenntartható fejlődés” – mondta el Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) főigazgatója.

Kapcsolódó anyagok:

1400 gyerekhalál naponta a szennyezett víz miatt

Ahol a folyó már szennycsatorna

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek