A rovat kizárólagos támogatója

Poroszlón ma nyílik meg hivatalosan a Tisza-tavi Ökocentrum. A madár formájú 4000 nm-es épületben található Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, a 10 hektáros parkban állatbemutatók és játékok sokasága várja holnaptól a látogatókat.

A 33-as út mentén fekvő Poroszlón Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere a Tisza csodálatos élővilágát tárja elénk. Falai közt olyan élményben lehet részünk, mintha a víz mélyén sétálnánk. Az 1 millió liter össztérfogatú akváriumrendszer egy önálló ökoszisztémát rejt, amelybe a víz alatti alagút falán át pillanthatunk be, miközben a fejünk felett átúszó halak látványában gyönyörködünk. Az Ökocentrum abból a hitből jött létre, hogy a jövő egyetlen, hosszú távon járható, fenntartható útja, ha az ember és az őt körülvevő élővilág között harmonikus együttműködés, együttélés alakul ki és működik. Az Ökocentrum ennek a hitnek a szimbóluma. Falai közt olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk. Az 1 millió össztérfogatú akváriumrendszer mini ökoszisztémát rejt: 40-féle hazai hal mellett közel 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be. Ez az édesvízi akvárium nem pusztán azért különleges, mert Európában a legnagyobb! Különleges az alagút is, amelynek falán át torzításmentesen élvezhetjük a cikázó halak látványát, és ahogy a viza, ez az egykoron hazánkban élt halóriás ma sem kicsi 1,5-2 méteres példányai úszkálnak.

Nappali sötétségben vadászik a foltos szalamandra

Az Ökocentrum kiállításai nem pusztán ismeretet közvetítenek, hanem élményt nyújtanak. A hazai kétéltűeket bemutató kiállítás egy éjszakai erdőbe visz minket felfedező útra. Mivel a kétéltűek nappal rejtőzködő életet élnek, ezért a kiállítás egy fordított világítási programmal éri el, hogy láthassuk, amint vadászni indulnak az unkák, ásóbékák, gőték és szalamandrák.

A Tisza-tó hazánk legváltozatosabb tava. Gazdag élővilága, sokszínű medencéi és szigetei, a tavat körbevevő, különböző adottságú települések teszik különlegessé. Az Ökocentrum épületében egy látványos, 80 m² nagyságú térkép „madártávlatból” mutatja be a tavat. De ha ezzel nem érjük be, felmehetünk a 30 méter magas kilátótoronyba, ahonnan pazar kilátás nyílik csaknem a teljes Tisza-tóra.

Tisza-tavi Ökocentrum körkép Tisza-tavi Ökocentrum körkép

Az élmény harmadik dimenziója

A háromdimenziós vetítőterem rendhagyó technikai megoldásainak köszönhetően részeseivé válunk a vásznon történő eseményeknek, átélhetjük, milyen egy vihar a Tiszán, vagy közelről figyelhetjük a halrajok látványos vonulását. Sokféle szolgáltatás teszi még teljesebbé az Ökocentrumot. Az épületben helyet kapott egy különleges adottságú, színvonalas rendezvényterem. Fogadások, bálok, konferenciák, vagy iskolai foglalkozások, kihelyezett biológiaórák és akár versenyek tarthatók itt. Nem csak a főépület kínál programlehetőségeket. A Szabadidőparkban számtalan érdekes látni és kipróbálni való várja az érdeklődőket. Az épülethez szervesen kapcsolódó tórendszer első és egyben legérdekesebb bemutatója a jégmadár számára kialakított élőhely. A természethű környezetben megcsodálhatjuk, amint a halászkirálynak nevezett ragyogó kék-narancs tollazatú nagy csőrű kis madár vízbe bukva megragadja zsákmányát. Az üvegfolyosón keresztül mozgását a víztükör alatt is figyelemmel kísérhetjük.
A tórendszer következő állomása a vidra külső kifutója és medencéje, ahova az épületből egy speciálisan kialakított „vidrafolyosón” áthaladva jutnak ki a szabad ég alá ezek az örökmozgó állatok. A nap jelentős részében itt figyelhetjük meg őket, akár a víztükör alatt is, amint a medencéjükben élő betelepített halakra vadásznak. A park egyik tavában nagy testű halak élnek, amelyeket a helyszínen vásárolt haltáppal a látogatók is etethetnek. A tógazdaságokban nevelkedett, szelíd halak a táplálékért feljönnek a vízfelszínre. A tutajos tó és a rönkfa játszótér aktív szórakozást kínál a gyerekeknek. De érdemes megnézni a kormoránetetést, vagy a mocsári teknősöket, esetleg a szitakötőházat is!

Tisza-tavi Ökocentrum körkép Tisza-tavi Ökocentrum körkép

A kihagyhatatlan Vízi sétány

Az Ökocentrum mellett kiépített Tisza-tavi Vízi sétányon a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, hogy megfigyelhessük a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarnák őket. A vízi sétányhoz egy 20 személyes kishajóval lehet eljutni, mindössze néhány perc alatt. Előre beprogramozott GPS-es csónaktúrákra indulva a tó rejtettebb területeit is bebarangolhatjuk akár vezetővel, akár önállóan.

Április 18-án mutatta be újságíróknak az épülő ökocentrumot Kiss János igazgazó, és Szabó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság marketing managere.

Próbaüzem-kedvezmény

30 % kedvezménnyel vásárolhatók a PARKBELÉPŐ, az ÖKOCENTRUM ALAP és a 3D típusú belépő jegyek 2012. április 28. és május. 31. között. A kedvezmény csak a fenti három belépő jegyre érvényes és más kedvezményekkel nem összevonható.
Nyitva a hét minden napján 9 és 18 óra között.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás