A rovat kizárólagos támogatója

Olaszországban évente 5,6 millió madár válik az illegális vadászat áldozatául.

A becslések szerint az EU országai közül Olaszország áll a „dobogó élén” az illegális madárpusztításokat illetően, amit az éves szinten leölt kb. 5.6 millió madárnak „köszönhet”. Az Olaszországban rendszeresen előforduló 348 faj 43%-a kerül csapdákba, vagy puskacsövek elé.

Az országban mind a vadászat, mind az orvvadászat hosszú múltra tekint vissza. Annak ellenére, hogy törvények szabályozzák a madarak vadászatát, a probléma nem szűnt meg. Bár az egész országban elterjedt az orvvadászat, Brescia tartomány (Észak-Olaszország), a Pó-folyó deltája és Szardínia kiemelt helyeknek számítanak.

Az Alpokban főleg hurokcsapdákat alkalmaznak, amelyekben a madarak nagy része szomjan hal vagy végkimerültségben pusztul el. A hálóba akadt vonuló madarakat más madarak csalogatására használják fel úgy, hogy a befogás után sötét helyre kerülnek, a napfényre csak ősszel engedik ki őket. Ez összezavarja a madarakat, azt hiszik, hogy tavasz van és nászéneklésbe kezdenek, ezzel további madarakat vonzva a csapdákhoz. A Szardínián elfogott madarak éttermek és privát megrendelők asztalán végzik. Olaszország erdei pintyek, réti pityerek és énekes rigók tízezrei számára jelenti a végállomást.

Reménykedésre ad okot a darázsölyvek esete. A darázsölyvek vonulásuk során a Messinai-szoroson kelnek át. Az orvvadászok ezt kihasználva évente akár 5000 darázsölyvet és más vonuló ragadozómadarat lőttek ki. Az MME olaszországi partnerszervezetének, a LIPU-nak (Lega Italiana Protezione Uccelli) 30 év kemény munkájába telt, mire a hatóságok és önkéntesek bevonásával lecsökkentették ezt a számot évi 100 példányra.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kér,hogy adományával segítse olaszországi partnerszervezetünket, hogy sikeresen léphessenek fel az énekesmadarak illegális mészárlása ellen!

Egyiptom és a lemészárolt fürjek

Egyiptom és a lemészárolt fürjek

Egyiptomban éves szinten kb. 5,7 millió madár esik az illegális madárpusztítás áldozatául.

Ezt a rejtőzködő életmódot folytató madarat a legtöbben még sosem látták, inkább csak hallották. Sokan nem is sejtik, hogy télre akár egészen Észak-Afrikáig is elvonul. Sajnos ez a veszte, Egyiptomban ugyanis a faj közkedvelt csemege, piacokon és éttermekben árulják Egyiptom szerte, vadászata legális.

Azonban fürjek számára kirakott hálók akár több száz! kilométeren keresztül vannak kifeszítve, és nem válogatnak a fajok között, így éves szinten akár 5,7 millió vonuló madárnak Egyiptom jelenti a végállomást.

Egyes területeken, melyek földrajzi elhelyezkedésük miatt különösen sok vonuló madarat vonzanak, kiemelten magas az illegális befogások száma, sőt, a hagyományos vadászattal ellentétben ma már hanghívó szerkezeteket is bevetnek, mely még több madarat vonz a területre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás