A rovat kizárólagos támogatója

A bonni klímacsúcson nyilvánosságra hozták a Climate Change Performance Index számításának legújabb eredményeit. A klímavédelmi teljesítménye alapján Magyarország a sereghajtók között: a 60-as lista 44.helyén.

A bonni klímacsúcson hozták nyilvánosságra azt a jelentést, amelyben független intézetek (Germanwatch; Climate Action Network; NewClimate Institute) szakértői elemzik az egyes országok klímavédelmi törekvéseit és az elért eredményeket.
   Climate Change Performance Index (5,6 MB pdf.)

Annak ellenére, hogy az utóbbi egy évtizedben jelentősen csökkent a globális CO2 kibocsátás, a Climate Change Performance Index (CCPI) számításában részt vevő kutatók szerint még mindig hiányoznak az ambiciózus célok az üvegházhatású gázok csökkentésére és a tudatos energiafelhasználás előmozdítására.

„Az adatok bíztatóak a megújuló energiaforrások használatának elterjedésével és az egyes országokban elért energia-megtakarítások mértékével kapcsolatban” – mondta Stephen Singer, a Climate Action Network tagja a bonni klímakonferencián, és kiemelte: „Ennek köszönhető, hogy az utóbbi három évben az energiatermelésből származó globális CO2-kibocsátás érdemben nem növekedett.”

„Egy országnak sincs igazán kiemelkedő energiahatékonyság-növelési stratégiája. Szaúd-Arábiának és az Egyesült Államoknak például biztosan drasztikusan szigorítania kell a 2030-as kitűzéseit” – magyarázta Prof. Niklas Höhne, a NewClimate Institute munkatársa, a CCPI kidolgozásában részt vevő egyik kutató.

Wendel Trio, a Climate Action Network Europe igazgatója beszélt az EU összesített teljesítményéről, amely ebben a formában most először került górcső alá. „A jelentés szerint, bár az Európai Unió továbbra is rendszeresen ad hangot elkötelezettségének a párizsi klímaegyezményen tett vállalásai kapcsán, ugyanakkor elkerüli a lényegi, valóban hathatós intézkedések bevezetését. Az EU esetében a szavakat a tetteknek kellene felváltania, és tényleges lépéseket volna szükséges tenni az érdemi kibocsátás-csökkentés érdekében”.

A nemzetközi szakértők a klímavédelmi teljesítménye alapján Magyarországot a sereghajtók közé sorolják. Hazánk több kelet-európai országgal együtt Kínához hasonló értékelést kapott, így a 60 országot felsoroló listán a nem túl előkelő 44. helye került- tájékoztatta a Greenfot Bonnból Munkácsy Béla az ELTE adjunktusa, a Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat vezetője.
 

A vesztünkbe rohanunk – figyelmeztettek ismét a tudósok

A vesztünkbe rohanunk - figyelmeztettek ismét a tudósok

A vesztünkbe rohanunk: 15 000 tudós írt egy nyílt levelet, és most már végre komolyan kellene vennünk őket. Az emberiségnek szóló levél egy 25 évvel ezelőtti figyelmeztető üzenet frissített változata.

Az elsőt a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Szövetsége) küldte, mintegy 1700-an írták alá. A szakértők szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint 1992-ben volt: szinte minden probléma, amelyet az első levél említett, súlyosbodott azóta. Továbbra is alapvető fenyegetés, hogy a gyorsan növő populáció féktelenül éli fel a korlátozott forrásokat, a tudomány, a média és mások sem tesznek eleget ellene – figyelmeztetnek a levélben.

Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség, az emberiséget elmondhatatlan szenvedés sújtja a tudósok szerint. Egyedül az ózonrétegen keletkezett lyuk javult az első üzenet írása óta, ami a levélírók szerint jó példa arra, hogy mi történhet, ha határozottan cselekszünk. "Hamarosan túl késő lesz, hogy megváltoztassuk a bukás felé vezető út irányát, az időből lassan kifutunk" – írták.

Kapcsolódó anyagok:

Ismét növekszik a világ szén-dioxid-kibocsátása

COP23 – Erős civil hangok, lassú tárgyalások

COP23 – Beszéd helyett ültess!

COP23 – Nemek közti esélyegyenlő(tlen)ség

Szíria is csatlakozik a Párizsi Megállapodáshoz

Mindannyian egy kenuban evezünk. A greenfo tudósítója a bonni COP23 ról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás