A rovat kizárólagos támogatója

Január 9 – 10-én a madarászok országszerte felkeresik azokat a helyeket, ahol bagolycsapatok gyülekezéséről tudnak, hogy számba vegyék a nálunk telelő baglyokat. A természetvédelmi adatgyűjtésben segíthet Ön is.

A számlálás során elsősorban erdei fülesbaglyok kerülnek a megfigyelők távcsövei elé, néha azonban akadnak közöttük réti fülesbaglyok is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tél beköszöntével az emberi településekre behúzódó, ott csapatokba verődő fülesbaglyok a környéken költő állományból származnak, így a tél közepén elvégzett számlálással természetvédelmi szempontból fontos információhoz juthatunk a fészkelő állomány nagyságára vonatkozóan.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az országos akció kapcsán adatgyűjtésbe kezd, hogy összeállítsa az illetékességi területére érvényes „bagolyleltárt”. Bízunk benne, hogy az eddig ismert telelő- és fészkelőhelyek listája bővülni fog. A védett természeti értékek adatainak gondozásával megbízott szervként pontosabb képet szeretnénk kapni a nálunk élő fajok elterjedéséről, állományuk nagyságáról.

A baglyok éjszakai életmódot folytató ragadozó madarak, életük nagy részét a kíváncsi szemek elől rejtetten élik. Nyomaikat azonban felfedezhetjük, ha a közelünkben telepszenek meg: táplálékmaradványaikat (a szőrt és a csontokat) kis gombócok formájában felöklendezik, sokszor ezek a köpetek árulják el jelenlétüket. A párválasztás időszakában az alkonyati, kora esti órákban az öreg madarak gyakran hallatják fajra jellemző hangjukat, a fiókák pedig a fészek elhagyása utáni néhány hetes időszakban hívják fel magukra füttyögésükkel, visításukkal a táplálékkal érkező szülők – és a környéken lakó emberek – figyelmét.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság azt kéri a Dél-Dunántúlon élőktől, hogy írjanak nekik a bagolyleltar@gmail.com címre, vagy hívják a 0630/325-47-28 telefonszámot, ha lakóhelyük közelében ismer telelő bagolycsapatot, esetleg a költési időben a baglyok jelenlétére utaló nyomokat találnak, hangokat hallanak!  

 

Országos erdei fülesbagoly felmérési program

 A 2016-os évben is sor kerül a belterületi erdei fülesbagoly telelőhelyek összehangolt felmérésére. A számolás továbbra is önkéntes alapon működik, melyre az ország teljes területéről, de főként azokról a településekről várom az adatokat, ahol a jelenlegi vagy régebbi megfigyelések, beszámolók alapján a szinkron idején is valószínűsíthető az erdei fülesbaglyok gyülekezése.

 2016-ban is egyetlen alkalommal kell számolni, erre 4 egymást követő nap áll rendelkezésre.
A felmérés 2016. január 8. és 11. között végezhető el.
A szinkron első, illetve utolsó napja lehetőséget ad az önkénteseknek a felmérés rugalmas szervezésére, valamint biztosítja, hogy a hétvégén többnyire bezárt templomkertek, iskolák és egyéb közintézmények területén is megoldható legyen a precíz számolás.

 Néhány fontos információ a szinkronszámolással kapcsolatban (elsősorban leendő felmérők számára):
– ahogyan azt a rutinos adatgyűjtők már jól tudják: „A nulla adat is adat”. Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen, az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat!
– egy felmérő több települést is vállalhat, attól függően, hogy kinek mennyi kapacitása, szabadideje van.
– az erdei fülesbagoly telelőhelyeken magas, meglehetősen zárt lombozatú örökzöldeken is nappalozhatnak madarak. Ezek a fák megnehezíthetik a nappali fényben történő, pontos számolást, hiszen nem biztos, hogy az összes bagoly észlelhető a zárt, sötét lombozatban. Az ilyen esetekben kell alkalmazni a szürkületi kihúzáskor vagy a hajnali behúzáskor történő számlálást. Ezzel a módszerrel pontosabb adatokat nyerhetünk a nappali fényviszonyok között történő számolással ellentétben, persze csak a problémás örökzöldek esetében.
– a szinkronszámolás elsősorban a belterületen nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámára, az őket érintő veszélyeztető tényezőkre és egyéb kiegészítő adatokra kíváncsi, azonban, ha valakinek van tudomása külterületen (ártéri erdőben, telepített fenyvesben, stb.) történő nappalozásról, bátran küldje el megfigyeléseit!

 A felmérés eredményei több módon is továbbíthatók:
– letölthető, kinyomtatható adatlapok segítségével
– közvetlenül az agismith89’kukac’gmail.com e-mail címre

A felmérést az egységesen erre a célra kidolgozott protokoll alapján kell elvégezni.

A protokoll letölthető innen:
Az adatlap letölthető innen:  

Aki továbbra is / újonnan részt szeretne venni a szinkronszámolásban, az általa vállalt település(ek) megadásával jelezze szándékát az agismith89’kukac’gmail.com elérhetőségen!

Kapcsolódó anyagok:

Bagolyinvázió Szolnokon

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek