Hirdetés

A Fehér Ház továbbra is azt állítja, hogy az Egyesült Államok kiszáll a párizsi klímaegyezményből. Ez csak azért izgalmas, mert szombaton nemzetközi diplomáciai források arról beszéltek a Wall Street Journal szerint, hogy Washington meggondolta magát, és maradnának az egyezményben.

Ezt erősítette meg az EU klímaügyekért felelős biztosa, Miguel Arias Canete is, aki szerint az amerikaiak már inkább maradnának, és a feltételek újratárgyalása helyett inkább a jelenlegi egyezményen belül keresnének mozgásteret maguknak. 

Donald Trump júniusban jelentette be, hogy kilépteti országát a klímaegyezményből, ami egy globális közös felelősség-és feladatvállalás a környezetszennyező gyakorlatok visszaszorítására. Trump azzal érvelt, hogy a megállapodás árt az amerikai üzleti érdekeknek. A lépést világszerte felháborodva fogadták, sokak szerint ráadásul ezzel Trump elérte azt is, hogy az Egyesült Államok többé ne legyen főszereplő a legnagyobb jelenkori globális kihívás kezelésében. 

A Wall Street Journal cikke szerint egy kanadai találkozó után születhetett meg az új döntés az amerikai kormányban. Akkor 30 ország környezetvédelmi miniszterei találkoztak, az Egyesült Államok csak megfigyelőként volt jelen. Canete itt beszélt arról, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálhatja, milyen feltételek mellett tudnak mégis a jelenlegi egyezményen belül maradni. Ha tényleg végigvinnék a kilépést, USA Szíria és Nicaragua közé csatlakozna, jelenleg csak ez a 2 ország nincs benne a megállapodásban. (Nicaragua azért, mert túl puhának találták az egyezményt). 

Tegnap délután a cikkre reagálva Sarah Huckabee Sanders fehérházi szóvivő arról beszélt, hogy nincs változás az USA politikájában a párizsi egyezménnyel kapcsolatban, és ahogy Trump teljesen egyértelművé tette, nem maradnak, ha csak nem tárgyalják úgy újra a feltételeket, hogy azok kedvezőbbek legyenek az ország számára. A Bloomberg is azt jelentette közben, hogy az amerikai vezetés környékén megjelent az az álláspont, hogy mivel az újratárgyalásra nincs reális esély, a jelenlegi kereteken belül keresnek mozgásteret az egyezkedésre. Via 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás