A rovat kizárólagos támogatója

Az utóbbi időben a városi kertészkedés, vagyis urban gardening egyre népszerűbbé vált az osztrák fővárosban. A bécsiek mára már több lehetőség közül is választhatnak, ha saját zöldségek termesztésére adnák a fejüket – sőt, ingyenes tanácsadást is kérhetnek hozzá. A “Közös kertészkedés összeköt”

Ugyan remek dolog egy nyüzsgő nagyvárosban élni, ám sokaknak hiányzik a természet közelsége és a kertészkedés nyújtotta kikapcsolódás. A hobbikertészet évek óta nagy népszerűségnek örvend a bécsiek körében. Erre pedig egyre több lehetőségük nyílik az osztrák fővárosban azoknak, akik bár lakásban laknak, szívesen megművelnének egy kis darab földet. Aki kertészkedni szeretne, annak lehetősége van mezőgazdasági üzemektől 20-80 négyzetméter méretű parcellákat bérelni. A terület megművelésében Bécs Város Erdő- és Mezőgazdasági Ügyosztályának (MA 49) szakértői segítik a bérlőket és felügyelik a szakszerű munkát, ráadásul még szerszámokat is biztosítanak a kertek gondozásához.
 

A legnépszerűbb kertészkedési mód Bécsben a közösségi kertészet.

A kertek minden bérlő számára látogathatóak, azonban mindenki a saját parcelláját műveli. A közös érdeklődés és elfoglaltság kapcsán pedig új közösségek alakulnak ki. Ezeken a lehetőségeken felül a Bio Forschung Austria földművelésügyi kutatóintézet tanácsadó központja további hasznos segítséget kínál a kertészkedőknek, ingyenes telefonos és online tanácsadás formájában.

A "Közös kertészkedés összeköt" nevű kezdeményezés elsődleges célja, hogy összehozza a kertészkedés iránt érdeklődő városlakókat. A további tervek között szerepel egy európa szerte egyedülálló kompetenciaközpont létrehozása, ahol nyílt napok keretein belül még az idén elméleti és gyakorlati továbbképzéseket tartanak majd a biokertészkedésről kezdő és haladó szinten is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás