A rovat kizárólagos támogatója

Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei ma Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban több tucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe.

Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei ma Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban több tucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek – az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe. – számolt be a szörnyű természetkárosításról a Kisalföld.hu.

Kívülről összesen 34 kézzel betapasztott üreget és 33 purhabbal „kifújtat" számláltak meg, de később kiderült, sok helyen a kézzel betapasztott lyukak mögött is ilyen töltőanyagot nyomtak az üregbe. A szakemberek értesítették a rendőrséget, akik helyszíneltek a családi házas övezet végén lévő dombtetőn. A madarak elpusztítása, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény.

Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat vezetője a megszabadított fészkelőhelyekbe egy másfél méter hosszú endoszkóppal vizsgálta, elhullott fiókát vagy tojást nem találni-e benne. A löszfal előtt már kiérkezéskor mindkettőből találtak egyet.

Fotótgaléria : H. Baranyai Edina / kisalfold.hu

Bár ebben az esetben nem erről volt szó, de Váczi Miklós elmondta: "szeretnénk mindenkinek felhívni a figyelmét, aki építkezik: a földmunkák során nap végén ponyvahálóval takarják le az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen fészkeket találhatnak ott. Ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát.

A nemzeti park munkatársai végül három elpusztult madarat találtak, kettő a lyukban fulladt meg. "Az egyik megpróbált egy oldaljáratot vájni, s kitörni, de még 30 centiméter hiányzott neki– sajnos megfulladt."

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás