A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kínai állami média szerint tudósok a délnyugat-kínai Jünnan tartományban rendőrkutyát klónoztak egy programban, amitől azt remélik, hogy segít csökkenteni a rendőrkutyák kiképzési idejét és annak költségeit.

A Global Times kínai állami lap azt írta, tudósok által „a rendőrkutyák Sherlock Holmesaként” jellemzett, Kunhszün (Kunxun) névre keresztelt kutyát egy kábítószerkereső kutyából klónozta a pekingi székhelyű, Sinogene nevű biotechnológiai vállalat és a jünnani agrártudományi egyetem a közbiztonsági egyetem támogatásával.

A Sinogene reméli, hogy képes lesz nagy mennyiségben klónozni rendőrkutyákat a kiképzési idő jelentős csökkentése érdekében – mondta Csao Csien-ping, a vállalat vezérigazgató-helyettese, aki szerint a klónozás költségei továbbra is komoly akadályt jelentenek.

A most 3 hónapos Kunhszün széleskörű képzésen fog átesni a kábítószerfelderítés, a tömegellenőrzés és a bizonyítékok felderítése területén, és teljes értékű rendőrkutyává válik kb. 10 hónapos korára – közölte a China Daily kínai napilap. A rendőrkutyaképzés általában 5 évig tart, és kb. 500 ezer jüanba (20,5 millió forintba) kerül, a siker pedig akkor sem garantált – mondta a lap a jünnani agrártudományi egyetem egyik állatszakértőjére hivatkozva. A China Daily arra nem tért ki, hogy mennyibe kerül egy kutya klónozása.

A világ első klónozott kutyáját dél-koreai tudósok hozták létre 2005-ben. Dél-Koreában két évvel később kezdtek el klónozott labrador retrievereket alkalmazni a kábítószer kiszimatolására a vámszolgálatnál – írja a Reuters.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Hozzászólások

Kapcsolódó hírek