Hirdetés

A Hi Fly lesz az első charter légitársaság, amely a gyakorlatban is száműzi fedélzetéről a műanyag kellékek nagy részét.

Nagyon sokféle műanyag tárgy – evőeszköz, tányér, csésze, különféle zacskók, kis kiszerelésű ételek, üdítőital-palackok, fogkefék stb. – találhatók egy gépen. Ez nem megengedhető – döntött a Hi Fly, egy lisszaboni székhellyel rendelkező charter légitársaság. „A december 26-i, egyik brazíliai járat volt az utolsó, amikor repülőgépünk egyszer használatos műanyag szemetes zacskókkal szállt le” – jelentette ki a légitársaság vezérigazgatója, Paulo Mirpuri.

Az első három járat afféle teszt volt, a jövőben az a cél, hogy minden járatukon lehetőség szerint bambuszból vagy kartonpapírból készült tárgyakkal helyettesítsék a műanyagokat, vagy olyan más alapanyagokat helyezzenek előtérbe, amelyek újra hasznosíthatók, vagy komposztálhatók.

A légitársaság vezérigazgatója szerint körülbelül 350 kilogramm, eldobható, a környezetet mérgező, évszázadokig elpusztíthatatlan műanyag tárgy halmozódik fel egy hosszú járat esetében. Ez iszonyú nagy súly, és ne feledjük, naponta mindegy 100 ezer gép száll fel a világ legkülönbözőbb pontjáról.

A turizmus.com szerint tavaly a kereskedelmi repülőgépek közel négymilliárd utast szállítottak, s ez a szám várhatóan  megduplázódik a következő 20 évben. „Itt az ideje tehát, hogy változtassunk. Tudjuk, hogy kezdetben néhány problémával meg kell küzdenünk, de meggyőződésünk, hogy ezeket a következő hónapokban kiküszöböljük” – idézi a szakember szavait az alltomresor.se.

De a Hi Fly nem az egyetlen és nem az első légitársaság, amelyik csökkenteni szeretné a műanyag-felhasználást. Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2018. január végén, a Ryanair bejelentette, hogy légi járataikon az összes nem újra hasznosítható műanyagból készült tárgyat öt éven belül, 2023-ig el kell távolítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás