Hirdetés

Megnyílt a mindössze 113 lakosú Tenna településen, Svájc Graubünden kantonjában a világ első napenergiával működő sífelvonója. A felvonó napelemei nem csak a 460 méter hosszú felvonót működtetik, hanem naperőműként is üzemelnek és elektromos áramot táplálnak a hálózatba.

A sílift amúgy egy teljesen átlagos 460 méteres felvonó, amely óránként 800 személy szállításra alkalmas. A napelemek (solarwings) egy 330 méteres szakaszon vannak felfüggesztve, a 82 napelem mindegyike 30 fokos szögben dél felé néz. A napelemek tízpercenként követik a nap állását kötélfelfüggesztés segítségével, ezáltal a tetőre szerelt napelemekhez képest kb. 20 százalékkal több energia nyerhető.
Mint Franz Baumgartner a tervezésben közreműködő Zürichi Alkalmazott Tudományok Főiskolájának (ZHAW) professzora a Neue Zürcher Zeitungnak elmondta, az erőmű ugyanannyi energiát termel, mint a hasonló erőművek Dél-Olaszországban, mivel 1700 méter magasságban a napsugárzás intenzívebb, illetve a szerkezet hűtése is megfelelő, ami szintén növeli a hatásfokot. A sílift a téli szezonban 23.000 kWh szoláráramot használ a saját működéséhez, a napelemek pedig évente öszesen 90.000 kWh-t termelnek. A szolársílift a svájci Batholet Maschinenbau AG és a Solar-Wings AG közös fejlesztése, összköltsége 1,3 millió frank (kb 1,1 millió euró). A falu vezetése szerint ez megtérülő beruházás, mivel jelentős a beruházás turisztikai vonzóereje is.A megnyitást két éves tervezési és kivitelezési munka előzte meg.

Svájcban a vízenergián kívüli alternatív energiaforrások egyelőre kevéssé elterjedtek, a kormány azonban az atomenergiából való kilépés után ezek további kiépítéséről döntött, amint arról már a Kitekintő is beszámolt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás