A rovat kizárólagos támogatója

Egy olyan világ, ami csak megújuló energiát használ, ma még szinte lehetetlennek tűnik, de a világ néhány országában mégis felhagytak a fosszilis üzemanyagokkal az elektromosság terén. Most pedig egy újabb ország, Skócia is beléphet a klubba.

Skócia zöld tájai már most is a pörgő fehér szélturbinák egész garmadájának adnak otthont. A szélkerekek segítségével már az ország elektromos energiatermelésének több mint a fele megújuló energiákból származik.

A múlt században Skócia ambiciózus célokat tűzött ki, hogy fenntartható szintet érjen el a közösségi fogyasztásban, valamint energia és közlekedési kiadásokban. Elismerésre méltó módon ezeket sikeresen elérték. A legújabb célkitűzésük ezen is túlnyúlik: 2020-ra 100%-ban átállni a megújuló energiákra. „Van egy fantasztikus erőforrásunk… Skócia borzalmas időjárása.” mondja erre Niall Stuart, az iparági szövetség, a Skót megújulók vezérigazgatója.

skóciai szélfarm Russell Cheyne/ Reuters

Közösségi törekvés   

Skócia útját a fenntarthatóság felé a nemzet egysége segítette, a szokatlanul széleskörű egyetértés a megújuló energiákat illetően. Más országokkal ellentétben, Skóciában azoknak a hangoknak se adnak sok hitelt, amik szerint a klímaváltozás csak átverés. Skócia nagyokat lépdel a megújuló energiák és a fenntarthatóság felé, ami ráadásul jelentős gazdasági előnyöket is jelent, úgy, mint új munkahelyek teremtését, jobb infrastruktúrát, és exportból származó árbevételeket.  

A futurism.com szerint a tiszta energia képviselői továbbra is nehéz harcoknak néznek elébe; a megújulók politikai támogatottságában történt változásnak köszönhetően a fejlesztések és újítások nehezebbek lesznek. Ennek ellenére ez az ország vezető szerepet tölt be a megújuló energiák még nem bizonyított területein. A múlt hónapban adták át az első igazán nagyléptékű, partmenti árapályerőművet.  Skócia, más országokkal együtt folyamatosan harcol a fenntartható energiáért, ezzel reményt adva a tiszta energia jövőjének. Bízzunk benne, hogy a haladás más országokban is ki tud bontakozni.
 

Nem gyerekjáték a sárkányerőmű

Nem gyerekjáték a sárkányerőmű

A világ egyik első – kereskedelmi léptékű – sárkányerőművét hozzák létre hamarosan Skóciában Stranraer városának közelében. Az ötletgazdák szerint akár meg is felezhető a tengeri szélenergia előállításának ára az új rendszerrel. Mint mondják, annyira olcsó, hogy megépítéséhez nincs szükség kormányzati támogatásra, nem úgy, mint bármelyik másik, akár megújuló akár nem megújuló energiát előállító erőmű esetében.

A stanraeri projekt mögött álló Kite Power System kicsiben már bemutatta az erőmű működését Essexben. Most pedig egy 500 kilowattos rendszert terveznek építeni a dél-skóciai város mellé, amire már meg is kapták az engedélyt. Az Egyesült Királyságban ez lesz az első nagy sárkányerőmű, míg a világon a második, mert Olaszországban már létrehoztak egy hasonlót egy kutatás keretein belül.

Kapcsolódó anyagok:

Az esős Egyesült Királyságban leverte a napenergia a szenet

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek