A rovat kizárólagos támogatója

Alkalmatlan Budapest környezeti állapotának javítására az a programtervezet, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra a Fővárosi Önkormányzat. A „Budapest Környezeti Programja 2017-2021” című anyag nem tartalmaz számon kérhető célkitűzéseket, a feladatokat pedig többnyire csak elnagyoltan, általánosságban írja le.

Ezért a Levegő Munkacsoport azt kéri az önkormányzatnak írt véleményében, hogy határozzon meg számszerű célkitűzéseket és konkrét feladatokat, amelyek végrehajtását számon lehet kérni. Kifogásolja a Levegő Munkacsoport azt is, hogy a mostani anyagban egyetlen utalást sem lehet találni arra, hogy mit sikerült megvalósítani és mit nem az előző, 2012-2016. évekre vonatkozó Környezeti Programban kitűzött célok közül, és az esetleges elmaradásoknak mik voltak az okai.

Arra is felhívta a figyelmet a Levegő Munkacsoport, hogy az utóbbi években több olyan intézkedés történt, amely viszonylag kis ráfordítással javította Budapest környezeti állapotát. Ilyen volt például a jelentős területek forgalomcsillapítása, a BUBI üzembe helyezése, a fasorokban hiányzó fák pótlása a „Tízezer új fát Budapestre!” fapótlási program keretében, valamint a GreenGo autómegosztási rendszer elindulása villanyautókkal. Ez utóbbit a Fővárosi Közgyűlés azon rendelkezése tett lehetővé, hogy az elektromos autók ingyenesen parkolhatnak.

Ugyanakkor számos további intézkedésre van lehetőség, amelyek szintén nem túl jelentős költséggel rövid időn belül élhetőbbé tennék a várost. Huszonhét ilyen konkrét intézkedésre tett javaslatot a Levegő Munkacsoport, így többek között egy fővárosi programra a zöldtetők, zöldfalak kialakítására, a rakpartok hétvégi forgalomcsillapítására, újabb buszsávok kialakítására, a közautó-használat és a telekocsizás népszerűsítésére és a nyilvános illemhelyek számának növelésére.
A Levegő Munkacsoport részletes véleménye itt olvasható >>>

Vagy itt: Budapest környezeti programja LMCS vélemény (282 KB pdf.)

 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek