Hirdetés

A magyar szélerőművek 2012-ben több mint 733 ezer megawattóra áramot termeltek, ezzel az ország áramfogyasztásának 1,73 százalékát adták, és havi átlagban közel 340 ezer család áramigényét elégítették ki.

Havonta átlagosan mintegy 61 ezer MWh áramot adtak a szélerőművek. A legtermékenyebb hónap a január a volt, több mint 100 ezer MWh áramtermeléssel. Az év legszelesebb napja február 29-én volt, amikor a magyar szélerőműparkok 6854 MWh áramot termeltek. A közleményben hozzáteszik, hogy Magyarországon nagyon kevés olyan nap van, amikor szélcsend miatt nem termelnek a szélerőművek, vagy a túl erős szél miatt biztonsági okokból le kell állítani a szélturbinákat.

Magyarországon 2012 végére 329 megawatt (MW) beépített teljesítményű szélerőmű kapcsolódott a közcélú villamos hálózatra. Az összesen 176 darab hálózatra termelő erőmű között vannak kisebb (0,25-0,8 MW-os) és nagyobb (2-3 MW-os) egységek is.
A Magyar Szélenergia Ipari Társaság közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a szélenergiával megtermelt villamosáram drága külföldi földgáz importot vált ki, és hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez. Számításaik szerint a magyar szélerőművek 2012-ben összesen 77,6 millió köbméter földgáz-egyenértéknyi villamosenergia termelésével 662 ezer tonna szén-dioxidot váltottak ki.

Hangsúlyozzák azt is, hogy bár 2006 óta a döntéshozók nem engedik új szélerőmű-létesítési engedélyek kiadását, a szélipar készen áll arra, hogy a jelenlegi kapacitások többszörösét építse meg, környezetbarát kapacitásokkal helyettesítve ezáltal az ország elöregedő erőműparkjának egy részét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás